kecskemét / galériával

2021.08.20. 11:30

Betörések borzolják a kedélyeket a Rendőrfaluban

Sok betörés történt mostanában a Rendőrfaluban, Kecskeméten. A panaszok nyomán csütörtök délutánra össze is hívott az önkormányzati képviselő egy lakossági fórumot, ahol aztán kiderült, hogy a Petőfivárosban talán még rosszabb a helyzet.

Hraskó István

20210819_Rendőrfaluban sok betörés volt, lakossági fórumot tartott Léva Jánosné önkormányzati képviselő_Kecskemét_HI_PN

Tavaly októberben már elpanaszolta egy Rendőrfaluban lakó olvasónk, hogy a házába egy héten belül kétszer betörtek, és a közösségi oldalon mások is jeleztek hasonló eseteket. Megkerestük akkor a rendőrséget, tényleg megszaporodott-e a lopások száma a városrészben, de csak annyit válaszoltak: „az elmúlt időszakban nem történt több betörés”.

Csütörtök délután a Nagyvárad térre összehívott lakossági fórumnak mégis az volt a témája, hogy sok a besurranó vagy betöréses lopás a Rendőrfaluban.

Konkrétum a körülbelül harminc résztvevőtől ugyan nem sok hangzott el, csak annyi derült ki, hogy a Nagyvárad utcán egy házban és egy építkezésen is jártak tolvajok, utóbbi helyszínről 3 millió forint értékben vittek el beszerelés előtt álló ajtókat, ablakokat, de a tettesek állítólag meglettek. A Kolozsvári utcában is működtek a bűnözők, az egyik házhoz kislétrát használva jutottak be. Egy hölgy egyszer három férfit – ahogy fogalmazott, kisebbségit – látott ugyanitt, az egyik hóna alatt tyúk volt, a másiknál szatyor, telepakolva gyümölccsel. Még szó esett egy feltört garázsról, más esetekről nem, bár többen megjegyezték, hosszan tudnák őket sorolni.

Kesjár Attila, a Kecskeméti Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója sok hasznos tanácsot mondott a lakóknak, miként lehet apró fogásokkal, trükökkel, kis odafigyeléssel csökkenteni a betörések veszélyét, esélyét. Például nem szabad hagyni magasra nőni a kapu előtt a növényzetet, érdemes kutyát tartani, mert attól a legtöbb tolvaj megijed és inkább meg sem kísérli az akciót, vagy pár ezer forintért megtérülő beruházás az ajtó mögé rejthető ék alakú riasztó, mely az ajtó nyitására olyan hangosan kezd el vijjogni, hogy tizenöt házzal odébb is hallani lehet (persze a legjobb védelem az öt ponton záródó ajtó lenne). Hosszú perceken át sorolta a különböző tippeket, és kis ismertetőket is kiosztott a gyanús alakokat visszatartani hivatott eszközökről.

– De igazából a problémát a közbiztonsági szervekkel közösen, elsődlegesen lokálisan, megfigyeléssel, összefogással lehet megoldani

– hangsúlyozta Kesjár Attila, aki szerint a jószomszédi viszony rengeteget segíthet, azaz ha megkérjük a mellettünk élőt, hogy nyaralásunk vagy távollétünk alatt figyeljen oda a portánkra. Kiemelte azt is, ha már megtörtént a baj, és a bűnöző behatolt a kertbe, a házba, nem szabad ellenszegülni, hősködni, a testi épség a legfontosabb. A csalók miatt idegeneket se engedjünk be az ajtón, illetve bármelyik hívatlan vendéget bátran meg lehet kérni arra, hogy igazolja magát, mutasson igazolványt, megbízólevelet.

Egy hölgy közbevetette, hogy a polgárőrségnek nagy szüksége lenne új tagokra, ezügyben posztolt is a közösségi oldalon, de senki nem jelentkezett. „Nézzen mindenki magába!” – szólt a kritikus megjegyzés.

Novák Zoltán, a 65 tagot számláló Kecskeméti Polgárőrség Egyesület vezetője megerősítette: tényleg nehezen találnak új tagokat. Tapasztalatai szerint sokan jelentkeznek, érdeklődnek, de nem tudják, mivel is jár a polgárőr szolgálat, és meglepődnek, mikor kiderül, hogy ezt mindenki a szabadidejét feláldozva, ingyen teszi a közösségért. Példaként állította a 81 éves Szabó Lászlót, aki hetente kétszer vállal járőrözést, és éjszaka is figyeli a helyi utcákat. Érdekességként Novák Zoltán megemlítette, hogy az elmúlt hetekben 10-15 betörés volt a Petőfivárosban is.

Az egyesület vezetője szívesen vár mindenkit, aki elhivatottságot érez magában, és rendelkezik szabadidővel, hogy időnként szolgálatba álljon – a saját autó egyáltalán nem feltétel. Véleménye szerint a megelőzés terén az is elengedhetetlenül fontos, hogy a lakók felírják a gyanús, idegen gépkocsik rendszámát – természetesen csak úgy, hogy ebből ne származzon konfliktusuk.

Kesjár Attila is felhívta a figyelmet, hogy még a sikertelen betörési kísérleteket is érdemes bejelenteni a rendőrségen, mert egy későbbi nyomozás során értékes bűnügyi információkat nyerhetnek ezáltal a hatóság munkatársai.

Szóba került a közterületi kamerák ügye is. Több lakó jelezte, hogy akár önrésszel is beszállnak, pénzgyűjtést is szerveznek, csak legyenek végre kamerák a Rendőrfaluban is. Lévai Jánosné önkormányzati képviselő válasza – egy darab 1,5-2 millió forintba is kerülhet – láthatólag többeket hidegzuhanyként ért. A képviselő ugyanakkor elmondta, folyamatosan bővül a kecskeméti kamerarendszer, és a felmerülő igényeket ő jelezni fogja az önkormányzatnak (a képviselő-testület csak véleményezi a helyszíneket, a döntést a rendőrség hozza meg, hol helyezzék ki az eszközöket). Volt, aki úgy vélte, a Halasi út – Mindszenti körút találkozásához indokolt lenne egy kamera, nemcsak a tolvajok, hanem a közeli buszmegállóban szolgáltatásukat kínáló prostituáltak miatt is, akik zaklatják az utasokat, saját területüknek tekintik a várót.

Szóba került még sok más helyi probléma, így például hogy a régi téglagyári utcánál életvitelszerűen tanyázik pár hajléktalan az embermagasságú gazban, sokan pedig talicskával, utánfutóval hordják oda a szemetet.

Lévai Jánosné emellett beszámolt a Rendőrfalu és a Kósafalu előtt álló kisebb-nagyobb fejlesztésekről. Így többek között arról, hogy az egyik üzletlánc hajlandó lenne boltot építeni a városrészben, ha lenne hozzá egy 1000 négyzetméteres üres telek. A Kósafaluban a lakók egy részének tiltakozása miatt megváltoztatták a játszótér tervezett helyszínét, így jövő nyáron lehet kész. A Búzakalász utcai buszmegállóban kihelyeznek két padot, és a képviselő utánajár a Kósafaluban néha érezhető bűznek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában