kiskunhalas / galériával

2021.08.14. 15:25

Benkő Tibor: szükség van a nyugállományú katonák tapasztalataira

Nyugállományú katonákkal találkozott a honvédelmi miniszter Kiskunhalason a Tiszti Klubban. Benkő Tibor a kiskunhalasi Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület közgyűlésén vett részt, ahol szó esett a haderőfejlesztés előttünk álló lépéseiről, a katonai életpálya fontosságáról, az oktatás, képzés, kiképzés és pályára irányítás témaköreiről, a nyugállományú bajtársakról való gondoskodás magasabb szintre emeléséről.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A honvédelmi minisztert Romvári Frigyes nyugállományú honvéd ezredes, a 36. Gábor Áron Tüzérezred utolsó egykori parancsnoka, a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület elnöke köszöntötte. Benkő Tibor honvédelmi miniszter katonai pályafutásának komoly állomása volt Kiskunhalas, a 36. Gábor Áron Tüzérezrednél kezdte meg tiszti szolgálatát, majd, több mint két évtized után, mint a halasi alakulat parancsnoka hagyta el a helyőrséget és lett MH 5. Bocskai István Könnyű Lövészdandár, dandárparancsnoka Debrecenben.

– Amikor Kiskunhalasra jövök, mindig úgy érzem, hogy haza érkezek és szívesen vagyok itt.

Hiszen olyan sok szép emlék köt, Kiskunhalashoz, önökhöz, a volt laktanyánkhoz, ehhez a Tiszti Klubhoz – kezdte köszöntőjét Benkő Tibor, aki elismeréssel szólt a halasi nyugállományú szervezetben folyó aktív és eredményes munkáról és arra emlékeztetett, hogy mennyire fontos, hogy próbáljunk megtenni mindent annak érdekében, hogy az életünk hátra lévő részét is jó közösségben, jó kollektívában tölthessük.

– Nehéz időszak van mögöttünk, hiszen, akiket a pandémiás helyzetben elveszítettünk, jelentős részük a koronavírus járvány áldozatai lettek. Sajnos nem értünk a végére ennek a járványnak – emlékeztetett a miniszter, aki arra kért mindenkit, hogy a józan belátásba bízva fogadja el a védőoltást, mert egyelőre ezzel tudunk hatékonyan védekezni.

A Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület közgyűlésén fogadták a honvédelmi minisztert.
Fotó: Pozsgai Ákos

A honvédséget érintő aktuális témákról szólva a szaktárca vezetője beszélt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, a haderőfejlesztés előttünk álló lépéseiről, amely két részből áll: az egyik az új technikai eszközök beszerzése és azok rendszerbe állítása, a hazai védelmi és hadiipar újraélesztése, a kutatás-fejlesztés és az innováció.

A másik része a katonai humánerőforrás, a katonai életpálya fejlesztése, amellyel szorosan összefügg a nyugállományú katonákról, a honvédségi nyugdíjasokról való gondoskodás fejlesztése.

– Nagy szükség van tapasztalataikra, arra a gyakorlati felkészültségre és elkötelezettségre, amivel a jelenleg aktív honvédségi állományt tudják segíteni és motiválni azokat a fiatalokat, akik a katonai pályára szeretnének lépni

– fogalmazott a honvédelmi miniszter, aki a miniszteri keretéből kétszázezer forintot ajánlott fel a halasi nyugállományú egyesületnek, hogy a tagok közül minél többen részt tudjanak venni augusztus végén a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón.

Benkő Tibor mindig szívesen látogat Kiskunhalasra.
Fotó: Pozsgai Ákos

Arra biztatta az egyesület tagjait, hogy vigyék magukkal unokáikat, dédunokáikat is, hogy megismerkedhessenek és ismerkedjenek a honvédség mai korszerű szárazföldi és légi katonai eszközeivel.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter elismeréseket is átadott a közgyűlésen, a társadalmi szervezetek és nyugállományúak egyesületei javaslatára, a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként aranyozott emlékplakettet adományozott Szalka Zoltánné Székely Róza részére, valamint emléktárgyat vehetett át a minisztertől Pap József a honvédelem érdekében végzett munkája elismeréseként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában