BUGAC

2021.08.27. 06:55

Az erdésztársadalom egy családként járul hozzá nemzetünk egységéhez

Az Országos Erdészeti Egyesület olyan érdekközösség, amilyennel csak kevés szakterület büszkélkedhet. A Kárpátok gyűrűjében szolgáló erdésztársadalom egy családként járul hozzá nemzetünk egységéhez. Kevés olyan szakma van, melynek ünnepi közgyűlésén, gondolatban végigtekinthetek Gyergyótól Lendváig, Eperjestől Temesvárig, végig a magyarlakta vidékeken – mondta köszöntőjében Semjén Zsolt miniszterelnök-­helyettes, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 151. vándorgyűlésének csütörtöki nyitónapján, Bugacon.

Tapodi Kálmán

Csütörtökön kezdődött az Országos Erdészeti Egyesület 151. vándorgyűlése Bugacon

Fotó: Tapodi Kálmán

Megújuló természeti erőforrásaink, köztük az erdők állapota döntően meghatározza, hogy milyen életminőséget nyújt a Kárpát-medence az itt élőknek. A klímaváltozás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze az erdők védelme, gyarapítása – hangzott el többi között az OEE vándorgyűlésének megnyitóján.

Semjén Zsolt miniszter­elnök-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta: az erdésztársadalom képviselői – kiemelten az erdőgazdaságok – komoly részt vállaltak a jövő hónapban megnyíló vadászati világkiállítás előkészítésében is.

– A színes programsorozat garancia arra, hogy az esemény valóban emlékezetes legyen.

A kiállítás dicsőségét és üzenetét a most létrehozott emlékhelyek és telepített emlékerdők fogják hirdetni.

Két hét múlva hazánk ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak is. Köszönet az erdőgazdaságoknak, amelyek ennek tiszteletére huszonegy emlékkeresztet állítanak fel a magyar erdőkben. E keresztek keresztény civilizációnk védelmére és nemzeti összetartozásunkra fognak emlékeztetni bennünket emberöltőkön át – fogalmazott Semjén Zsolt, aki úgy vélekedett: a mai kor erdészei összetett, sokszor eltérő igényrendszer szolgálatában állnak.

Hozzátette: a közcélú erdőgazdálkodásban, a turisztikai fejlesztésekben – benne a történelmi, kulturális, egyházi emlékhelyek gondozásával – a szűkebb pátriájuk valódi házigazdáiként jelenhetnek meg az egész társadalom előtt.

Nagy István agrárminiszter kiemelte, a vándorgyűlésen megjelentek száma hűen tükrözi, hogy a közel négyezer tagot számláló egyesület példaértékűen fogja össze a Kárpát-medencei erdésztársadalmat, az ország és a magyar családok jövője fölött őrködő erdészeket.

– Megújuló természeti erőforrásaink, köztük az erdők állapota döntően meghatározza, milyen lesz gyermekeink, unokáink jövője Magyarországon, hogy milyen életminőséget nyújt majd a Kárpát-medence az itt élőknek

– mondta Nagy István, aki hozzátette: a klímaváltozás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze az erdők védelme, gyarapítása.

Csütörtökön kezdődött az Országos Erdészeti Egyesület 151. vándorgyűlése Bugacon
Fotó: Tapodi Kálmán

A miniszter köszönetet mondott azért, hogy az OEE kiemelt szerepet vállalt az ország- és településfásítási programban. Kiemelte: jelenleg az egykori Alföld fásítási programhoz hasonlítható erdőtelepítés zajlik, melynek köszönhetően Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra emelkedik. – Amit most csinálunk, arra száz év múlva már történelemként fognak emlékezni, és az akkori nemzedékeknek a jólétét és élhetőséget tudjuk biztosítani ezzel a munkával – fogalmazott Nagy István.

Az 1866-ban alapított OEE az ország legrégebbi és legnagyobb szakmai civil szervezetei közé tartozik. A minden évben megrendezett vándorgyűlései a másfél évszázad során csak a háborús években maradtak el. Az idei kétnapos rendezvényre a tagság Kecskeméten és Bugacon gyűlt össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában