Augusztus 20

2021.08.21. 07:00

Az államalapítóra emlékeztek Kiskőrösön

Ünnepi szentmisével emlékeztek meg Kiskőrösön augusztus 20-án.

Barta Zsolt

A főtéren emlékeztek meg péntek délelőtt az államalapítóról. Az ünnepi szentmisét Seffer Attila esperes celebrálta népes érdeklődő sereg előtt. Majd az ünnepség végén megáldotta az új kenyeret és a város legjobb három borát. A rendezvényen a résztvevők az idei gabonából őrölt lisztből sütött kenyeret kóstolhattak, amelyhez járt egy-egy kis pohár bor is.

Font Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszéde
Fotó: Barta Zsolt

A rendezvényen Font Sándor országgyűlési képviselő ünnepi beszéd keretében emlékezett meg augusztus 20. jelentőségéről. Magyarország legrégebbi állami ünnepét ünnepeljük – hangsúlyozta a szónok. A Szent Istvánra történő emlékezés mintegy 900 éves múltra tekint vissza. A folyamat az államalapító szentté avatásával kezdődött, korábban egyházi ünnep volt, amely később állami ünneppé is vált. Visszatekintve az évszázadokra, csoda, hogy mi, magyarok létezünk, és még az államiságunkat ünnepelhetjük. Itt, a Kárpát-­medencében ütköző­zónában élünk. Az oszmán, a német, az orosz birodalom vette körbe az országot. Sok olyan történelmi pillanat volt, amely után sokan úgy vélték, ebből a csapásból nem állhat fel a magyarság. De azok, akik akkor fenyegettek bennünket, a tatárok vagy az oszmán birodalom, már nincsenek. A 100 évvel ezelőtti trianoni döntés következtében az ország kétharmadát, a lakosság 60 százalékát, a sóbányák, aranybányák egészét elvesztettük. A vasútjainkat, a mozdonyainkat, a vagonok 60–70 százalékát szintén elvesztettük. De a magyar nemzet győztes nemzet, mégis talpra állt. A kereszténység felvétele és gyakorlása segített 1000 éven át megtartani a nemzetet. Jelenleg ezt kívánják külföldről meggyengíteni. Ezért mindenkinek meg kell tennie a dolgát ott, ahol éppen él.

Augusztus 20. az az ünnep, amely azt bizonyítja, hogy határa csak egy országnak lehetséges. A nemzetnek nincs ilyen. A nemzetünk határok nélkül létezik. Minden kontinensen ünneplik a honfitársaink Szent István napját. Mi most ezer év távlatában gondolkozunk, mondta a szónok. Feladatunk nem több, úgy éljük az életünket, hogy száz, kétszáz vagy ezer év múlva rólunk is büszkén emlékezzenek meg az utódok. Elmondhassák, hogy magyarként ünneplik akkor az államalapítás ünnepét – mondta végül Font Sándor országgyűlési kép­viselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában