podcast

2021.08.27. 09:24

Autizmusról meséltek a fiatalok Kecskeméten

Autizmusról autistáktól! címmel kerekasztalt beszélgetést tartottak szerdán Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban. Az esemény különlegessége volt, hogy autista fiatalok, az Autifi csoport tagjai formabontó módon beszélgettek a nem autista résztvevőkkel.

Sebestyén Hajnalka

Beszélgetés az autizmusról autistákkal a Katona József Könyvtárba. Az autista fiatalok az Autifi podcast alapítói.

Fotó: Bús Csaba

Kecskemét a 6. állomása volt az Autifi csoport nyári turnéjának. A könyvtárban megtartott találkozót a csoport a kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesülettel közös szervezte meg.

Egle Botond, az Autifi vezetője elmondta, azért hozták létre a csoportjukat, hogy az autizmusról kialakult tévhiteket, sztereotípiákat eloszlassák, még teljesebb spektrumát megismertessék a nem autistákkal, azaz a neurotipikus személyekkel, ahogyan ők nevezik. Ezzel is erősítsék a társadalmi elfogadottságukat.

Mindenki számára elérhető Podcast interjúkat készítenek, melyek keretében autisták beszélgetnek a mindennapokat érintő témákról nem autistákkal, több perspektívából bemutatva a világukat.

Beszélgetés az autizmusról autistákkal a Katona József Könyvtárban. Az autista fiatalok az Autifi podcast alapítói.
Fotó: Bús Csaba

Ma már minden 75-80 ember közül legalább egyet érint az autizmus, korábban ez a szám 100 körül mozgott a pontatlanabb diagnosztika miatt. Ez is mutatja, hogy fontos a szemléletformálás. Foglalkozni kell az autizmussal, annak megismerésével és elfogadásával. Az autizmus egy impulzív, helyét megtaláló állapot kell, hogy legyen egy inkluzív társadalomban.

A kerekasztal beszélgetésben részt vett még Maronics Lilla, Autifi tag, aki hozzátette, azért választották a podcast-ot fő platformként, mert a közösségi média mellett a mai világban ezáltal tudnak sokakat elérni. A podcast, egy előre rögzített, online elérhető videó az Autifi Facebook oldalán, illetve a youtube csatornáján. Honlapjukon, www.autifi.hu oldalon szintén sok információ megtalálható.

Az eseményen részt vett Szabó Klári a kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület elnöke is, aki örömmel támogatta a program létrejöttét. A meghívók kiküldésekor kiemelte: az Autifi csoport tagjai autisták, bár ez elsőre nem látszik rajtuk, ugyanolyan sajátosan érzékelik a világot, mint kevésbé szerencsés adottságú autista társaik. Csak ők el is tudják mondani. Nemcsak azt, hogy milyen az autizmus „belülről”, hanem azt is: hogyan látják ők a nem autistákat.

Beszélgetés az autizmusról autistákkal a Katona József Könyvtárban. Az autista fiatalok az Autifi podcast alapítói.
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában