Utasi Péter

2021.08.07. 11:30

A profi kategóriában is vezet az orgoványi driftversenyző

A 18 éves fiú számára nem volt könnyű a váltás, most azonban több mint kétszer olyan erős autóval versenyez, mint korábban. Vele beszélgettünk.

Horváth Péter

Utasi Péter orgoványi driftversenyző. Fotó a Miniplaszt Kft területén készült, Cserkeszőlőn.

Fotó: Bús Csaba

 

Utasi Péter
Fotó: Bús Csaba

A 18 éves orgoványi Utasi Péter tavalyelőtt, indulása első évében magyar bajnok lett a driftversenyzés félprofi (Pro 2-es) kategóriájában. A fia­tal sportoló tavaly szintet lépett és lecserélte 330 lóerős versenygépét egy 760 lóerős szörnyetegre, amivel a profik között indult.

A tavalyi összetett negyedik hely után idén már vezeti az egyik hazai bajnokságot, a másikon pedig hajszálnyival van a második helyen.

Ráadásul júliusban a két rangosabb hazai versenyt, a (MNASZ) Drifting sorozatának máriapócsi, illetve a (MGYSZ) Drifted sorozatának tököli állomását is megnyerte.

A fiatalember elmondta, nem volt könnyű a váltás magasabb kategóriába.

– Több mint kétszer olyan erős autóval versenyzem, mint az előző kategóriában, és hozzá kellett szoknom. A tavalyi év a tanulásról szólt, az ott megszerzett rutin kell ahhoz, hogy most ilyen jó helyen álljak.

De persze még mindig tanulok, ez egy hosszú folyamat.

Az is nehézség, hogy a profi verseny­autón sokkal több a beállítási lehetőség, mint a korábbin, ezért könnyű elállítani és akkor oda a verseny – mondta, hozzátéve, hogy a Covid miatti lezárások sem segítették a felső kategóriás rutinszerzését.

Fejlődését nagyban segíti a csapat spottere. Ez körülbelül olyan, mint egy edző, aki kívülről folyamatosan figyeli Pétert az edzés és verseny közben, és visszajelzéseket ad neki a teljesítményéről, akár rögtön, rádión keresztül is. A fiatal versenyző elmondta, hogy speciális, hathengeres, háromliteres Nissanját sokkal nagyobb kihívás vezetni, jóval nagyobb a tempó, előfordul, hogy 140-nél állítja keresztbe az autót és ilyen sebességnél kell a kontrollált megcsúszás állapotában lekövetnie az előtte haladó versenyző mozgását, és elöl haladóként pedig minél közelebb autózni az érintőzónákhoz, amik több esetben betonfalak. Nagyfokú koncentrációra van szükség, mert ha hibázik, könnyen összetörik az autó.

A 18 éves Utasi Péter indulása első évében már magyar bajnok lett a félprofi kategóriában
Fotó: Bús Csaba

A PRO kategóriában sem jön könnyen a siker.

– Különösen büszke vagyok arra, hogy megnyertem a tököli Lóerők Éjszakáját, és átélhettem a sok ezer szurkoló biztatását. Pedig úgy nézett ki egy ideig, hogy még csak indulni sem tudok. A pénteki edzőnapon tönkrement a váltó, a futómű, a kuplung, és a hűtő csöve is eltört és elfolyt a hűtővíz – mondta Péter, hozzátéve, hogy végigszerelte a csapat a pénteket és szombatra összeállt az autó, így nem talált legyőzőre a rangos versenyen.

Péter célja most az, hogy mindkét, párhuzamosan futó magyar bajnokság első helyén végezzen.

– Jövőre még nagyobb kihívást keresve szeretnék az Európa-bajnokságon indulni és nemzetközi mezőnyben megméretni magam.

Persze emellett a nagyobb hazai versenyeken is indulnék, mert azokon mindig rendkívüli a hangulat és nagyszerűek a szurkolók – fejtette ki Péter a jövővel kapcsolatban.

Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában