kecskemét / galériával

2021.08.25. 14:00

A járvány kihatott a tanszerpiacra is

Az árak alig változtak, a kínálat szerényebb, eltűnőben a jogdíjas mesefigurák, de a minőségi termékek ugyanúgy megtalálhatók az idei tanszerkínálatban. A járvány kihatott az írószerek piacára is.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

Hamarosan kezdődik az iskola, a szülők javarészt ezekben a napokban vásárolják meg a szükséges füzeteket és írószereket. Kecskeméten az Alföld Áruház írószerosztálya nagyon népszerű a családok körében, hiszen egy helyen megtalálhatók az olcsóbb, egyszerűbb termékek, illetve a minőségi darabok.

Fotó: Bús Csaba

Mindenki a saját pénztárcája szerint válogathat.

– Érezhetően kevesebb a vásárló, akik kevesebb írószert is vesznek, mely egyértelműen a járvány hatása. Az online oktatás, a bizonytalanság rányomta a bélyegét erre a piacra is – mondta Magyar Julianna, az Alföld Áruház papír-írószer osztály vezetője. – Családoknál maradtak meg füzetek, írószerek az előző tanévből, hiszen a diákok kevesebbet használtak el az online oktatás során. Emellett ki is várnak a szülők, nem tudják, a normál iskolakezdést követően mi várható. Így csak a legszükségesebbeket veszik meg első körben – tette hozzá.

Az áruház osztályán körbesétálva bőséges kínálat rajzolódik ki, ez azonban kisebb, mint ami a korábbi éveket jellemezte.

– Mi is kevesebbet rendeltünk be, hiszen igazodnunk kell a vásárlói szükséglethez. A gyártók is kevesebbet készítenek, hiszen tudják, hogy csökkent a kereslet. A kínálatunk így is nagy, melyet a vásárlók örömmel fogadnak, hiszen tudnak válogatni. Ami nagyon fogy a füzetek mellett, azok a színes ceruzák, filctollak, tollak, tollbetétek – sorolta az osztályvezető.

Hamarosan kezdődik az iskola, javarészt ezekben a napokban veszik meg a tanszereket
Fotó: Bús Csaba

Szembetűnő, hogy az ismert mesefigurák száma lecsökkent, alig van olyan termék, melyekről a rajzfilmekből ismert szereplők köszönnek vissza. – Sajnos olyan magasra emelkedtek a jogdíjak, hogy a gyártók már nem költenek annyit jogdíjas mesefigurákra. Inkább saját kitalált figurákkal gyártanak termékeket. Természetesen vannak még mesehősök, de már sokkal kisebb mennyiségben. A Minecraftból viszont volt bőven, mivel azok nem figurák, így olcsóbban kijönnek – árulta el Magyar Julianna.

A vásárlók száma látványosan megnő ezekben a napokban, hiszen mától kezdetét veszi a nyár végi tanszerakció.

– Mindig törekszünk arra, hogy segítsük a vásárlókat. Az áraink alig emelkedtek. Ahol több gyermek van, ott jellemzően nem egyszerre szerzik be a tanszereket, két hónapra elosztják, így a nyár folyamán minden hónapban kínálunk jelentős kedvezményeket. Emellett díjazzuk az ötös bizonyítványokat, melyért szintén 20 százalék kedvezményt adunk. Ezzel sokan éltek is, tapasztalataink szerint idén az átlagnál több kitűnő bizonyítványt kaptak kézhez a gyerekek – mondta végül az osztályvezető.

Az áruházi osztályon bár a tanszerek száma némileg csökkent, ugyanakkor bővült a kreatív termékek kínálata, mely a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerű. Az online oktatás idején vonzóvá vált a családoknak a közös kézműveskedés.

Az iskolatáska kiválasztásához ragaszkodik a kisfia

A vásárlókkal is beszélgettünk, hogy ők mi alapján vásárolnak írószert. Petrovics Mónikának egy első osztályba készülő kisfia és egy negyedikes kislánya van, akiknek a napokban szerzi be a szükséges tanszereket, írószereket. – A füzeteket, írószereket a gyerekek nélkül veszem meg, mert így egyszerűbb. Nincs külön kívánságuk e téren, rám bízták a választást. Az iskolatáska kiválasztásához azonban ragaszkodik a kisfiam, ami érthető is, hiszen ez nagyon fontos. Mancs őrjárat-mintás táskát szeretne, remélem, találunk megfelelőt. A kislányomnak van több táskája is, így neki nem kell új.

Szabadszállási-Tóbi János elmondta, bár ők nem érdekeltek az alaptanszer-vásárlásban, ennek ellenére ők is sokat költenek füzetekre. – Feleségem különböző képzéseken vesz részt év közben, felnőtt­oktatás keretében, és ragaszkodik a minőségi, drágább füzetekhez. Ezeket mindig ilyenkor vásároljuk meg, mert most van a legnagyobb választék az év során, illetve a legjobb árak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában