galériával

2021.08.28. 17:11

A hatvanas éveket idéző eszközök segítették a jakabi szüretelőket

Jó hangulatban, kellemes időben tartották meg szombaton a hagyományőrző szüretet Jakabszálláson. Nem hiányozhattak a puttonyok, a lovaskocsik, a szőlős kádak, a daráló és prés sem.

Sebestyén Hajnalka

A helyi értékek megőrzése, a régi hagyományok ápolása jegyében szervezte meg a különleges szüretet a Sántha György Művelődési Ház, mely mindenki számára ingyenes volt egy pályázati támogatás jóvoltából.

A hatvanas éveket idézték meg. Heteken át dolgoztak azon a szervezők, Csorbáné Sipos Manyi közösségfejlesztő és munkatársai, hogy korabeli szüretelő eszközöket beszerezzék, melyben a helyiek azonnal partnerek voltak. Berente János nevét mindenképpen ki kell emelni, aki felajánlotta saját szőlőterületét, ahol cserszegi fűszerest szüretelhettek le a résztvevők. Elmondta, nagyon jó ötletnek találta a kezdeményezést, melyhez szívesen és örömmel csatlakozott.

A szervezők nem titkolt célja volt a hagyományőrzésen túl, hogy olyan közösségi programot hívjanak életre, mely generációkon átível. Ez teljesült, hiszen a jó hangulatú szüreten unokák, szülők és nagyszülők egyaránt kivették a részüket a munkából.

A szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy minden autentikus legyen, mert csak így lehet megteremteni az évtizedekkel ezelőtti környezetet és hangulatot. A szüretelő eszközökön túl még a finom falatok kiválasztásánál, a reggelinél, ebédénél és uzsonnánál is a régi korokat idézték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában