bács-kiskun

2021.08.22. 19:29

A festők világát sem kerüli el a digitalizáció

Egy tapétázó vagy egy festő a színvilág digitális tervezésével megkönnyítheti a megrendelő döntését – derült ki a Kecskeméten tartott szakmai konferencián.

Barta Zsolt

A felvételen balról Németh László, az IPOSZ elnöke, , Kovács László Zoltán (Kecskemét), a Szobafestő – Mázoló- Tapétázó Országos Ipartestület elnöke, és Helmut Schultz, a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi Szövetségének (UNIEP) elnöke

Fotó: Barta Zsolt

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adott helyet csütörtökön annak a nemzetközi szakmai konferenciának, amelyet „A digitalizáció, automa­tizáció és technológiai fejlődés alkalmazási és képzési lehetőségei a festő, mázoló, tapétázó mikro- és kisvállalkozások gyakorlati tevékenységében – a szakma jövője” címmel tartottak meg. Mint az a rendezvényen elhangzott, egyetlen szakma sem kerülheti el a digitalizációt. A kérdés csak az, hogy az adott hivatások képviselői mikor vezetik be a számítástechnika biztosította eszközöket a napi munkájuk során.

A projekt célja egyebek mellett az volt, hogy felmérjék, miként is lehet a digitalizációt hasznosítani a mindennapi tevékenységek során, a tapasztalatokat pedig hogyan lehet az oktatásban közzétenni, alkalmazni. A rendezvényen mások mellett részt vett Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke, Helmut Schultz, a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi Szövetségének elnöke, Kovács László Zoltán (Kecskemét), a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület elnöke is.

Kovács László Zoltán a baon.hu kérdésére elmondta, hogy a hivatás gyakorlói egyre kevesebben vannak, annak ellenére, hogy igen jelentős a munkájuk iránt a kereslet.

A tanulók egyre kevesebben választják a szakmát, az érdeklődésük felkeltése miatt is fontos a képzésbe bevezetni a digitális ismereteket.

A számítástechnika használatára mondott néhány példát Kovács László Zoltán: a munka felmérése, illetve költségvetés készítése területén is jól használható a számítástechnika. Egy-egy kivitelezésnél a szín, a megjelenés tervezése és megjelenítése könnyebbé teszi a megrendelő választását. Digitálisan elkészíthetőek például a díszítések, a designtervek, a feliratok és a különböző sablonok is.

A szórástechnika folyamata virtuálisan is tanulható. Sőt, digitálisan akár tapétákat is lehet tervezni – mondta az elnök. Hozzátette, a másfél éven át folytatott projekt tapasztalatait egy szakmai anyagban foglalják össze, melyet jó szívvel ajánlanak majd az oktatási szférának.

Balról jobbra: Németh László, az IPOSZ elnöke, Kovács László Zoltán (Kecskemét), a Szobafestő – Mázoló- Tapétázó Országos Ipartestület elnöke, és Helmut Schultz, a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi Szövetségének (UNIEP) elnöke
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában