galériával

2021.08.30. 17:38

A család szentsége állt a Halasi Zsidó Fesztivál fókuszában

A család szentsége volt az idei nyári Halasi Zsidó Fesztivál központi témája, amelyet múlt vasárnap rendeztek meg a kiskunhalasi zsinagógában, ahol Bányai Gábor országgyűlési képviselőt ajándékkal és hatalmas tapssal köszöntötték a rendezvény vendégei. A fesztivál programját fotókiállítás és koncert is színesítette.

Pozsgai Ákos

Fotó:

Az eseményen külön köszöntötte a koronavírus szövődményeiből felgyógyult és megjelent Bányai Gábor Kiskunhalas és térsége (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőjét a hazai neológ zsidóság, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZSIMA) nevében dr. Róna Tamás vezető rabbi, a halasi izraelita közösség rabbija.

– Ez egy különleges alkalom, azért, mert újra együtt lehetünk és van mindig kiért imádkozni, van mindig miért hálát adni

– monda megnyitó köszöntőjében Róna Tamás, aki a Bibliából Jób Könyvéből az emberi szenvedés történetéhez hasonlította Bányai Gábor csodás felgyógyulását a koronavírusból.

– Azt olvassuk a Szentírás lapjain, hogy a mindenség Urához oda fordul a vádló és kéri, hagy tegye próbára Jóbot, aki nagyszerű ember, akinek szép családja van, emelkedett élete, mert a közösségét építi. Az Örökkévaló azt mondja, hogy tedd próbára, de az életét kíméld meg, és Jób, miközben a csapások érik, és a családját és a környezetét is, mindvégig kitartanak. Kitartanak, mint ahogy Bányai Gábor is kitartott, akit visszaadott családjának és közösségeinek az Örökkévaló – emlékeztetett a rabbi, aki úgy fogalmazott, hogy bátran adhatunk hálát a világ alkotójának és emelhetjük föl a magasságok felé a tekintetünket.

– Azt gondolom, hogy azok a csodák, amelyeken te az elmúlt hónapokban végig mentél, azok ott élnek benned és az örökkévaló szikrája és fénye még inkább erősebb benned és általad – fogalmazott a vezető rabbi, aki egy névre szóló édesség szelencét ajándékozott a képviselőnek, hogy innentől kezdve legyenek édesek a következő évek, amik előtte állnak. Róna Tamás köszöntötte a képviselőt a születésnapja alkalmából is, amelyet az elmúlt napokban ünnepelt és emlékeztetett a közelgő Ros Hásánára, a Zsidó Újévre, amely szeptember 6-án köszönt be a zsidóság életében.

Bányai Gábort, a fesztivál résztvevői hatalmas tapssal köszöntötték, a képviselő a személyes hangvételű beszélgetés során elmesélte a jelenlévőknek a gyógyulásának történetét, amire elmondása szerint az őt kezelő, egyébként ateista orvosok is csodaként tekintenek. Felidézte, hogy két alkalommal is a halálból hozták vissza az orvosai. Az egyik ilyen kritikus állapotban azt hallottam, hogy valaki szól hozzám. Azt mondta a gyönyörű hang: „Gábor, nagyon szeretünk Téged”. Azt is mondta, hogy elő van készítve odaát a helyem és sokan várják, hogy „átlépjek a küszöbön”. De kaptam egy olyan lehetőséget is, hogy még maradhatok, mert dolgom van itt, a Földön. És én utóbbit választottam – idézte fel a politikus, aki köszönetet mondott az érte aggódóknak és a sok imáért.

A zsidó fesztivál kiemelt programja volt a zsidó-keresztény párbeszédre alapuló fórum, ahol Kovács Teodóra Krisztina, református-kórház-lelkész, Schneider Angelika szerzetes nővér, Ritter Nándorné zsidó vallástanár és Róna Tamás rabbi járták körbe a család szentségének témakörét Káposzta Lajos moderátor vezetésével.

A szervezők a lelki táplálék mellett a testi táplálékról is gondoskodtak, kacsa sülttel és párolt káposztával, valamint süteménnyel kínálták a fesztivál vendégeit a zsinagóga udvarán.

Délután Bánóczki Rita, Jákob Klára, Meszes Éva és Szabó Edina hobbifotósok képeiből, valamint Ritter Rebeka Aviva festményeiből nyílt kiállítás a zsinagóga közösségi házában, amelyet Fésűsné Bakos Ágnes, középiskolai tanár nyitott meg a látogatók előtt. A zsidó fesztivál záró programjaként a zsinagógában a szegedi Docpiano Band adott nagy sikerű koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában