galériával

2021.08.01. 15:25

A bátmonostori bölcsődét támogatják a jótékony lecsófesztivállal

Az elmúlt szombaton rendezték meg a X. Jubileumi Bátmonostori Lecsófesztivált, ahol a gasztronómia mellett a jótékonykodás és a hagyományápolás is kiemelt szerepet kapott.

Pozsgai Ákos

a_20210801_lecsofesztival_batmosotor_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A koronavírus járvány miatt másfél év után tudtak csak ismét nagyobb rendezvényt tartani a településen, ahol komoly hagyománya van a zöldség, a paprika és a paradicsom termesztésnek. Ez adta az ötletet 2011-ben Béleczki Mihály polgármesternek és feleségének, hogy csapatukkal megszervezzék az első lecsófesztivált a faluban. Az ötlet és a kivitelezés olyan jól sikerült, hogy évről évre követte az egyik fesztivál a másikat, tavaly lett volna a X. Jubileumi Bátmonostori Lecsófesztivál, de a koronavírus járvány miatt csak most tudták megtartani.

– A fesztivál már a kezdetektől fogva a gasztronómiai ínyencségek, a közös kikapcsolódás és a turisztikai érdeklődés felkeltése mellett jótékonysági célt is szolgált. Helyi termelők ajánlják fel minden évben a szükséges alapanyagot, valamint a tombolajegyekből származó bevételt minden évben jótékonykodásra ajánljuk fel. A helyi bölcsőde részére klíma-­berendezést szeretnének vásárolni – mondta el a baon.hu-nak Béleczky Mihály polgármester.

A koronavírus előtt három napos volt a fesztivál, pénteken különféle zenés rendezvényekkel vezették fel a programot és szombaton volt a fő esemény, a főzés, a kirakodó vásár, népművészeti bemutatók, gyerekeknek ügyességi versenyek, idén ez két napos volt.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az önkormányzat főzőkonyháján készült közel háromszáz adag lecsó három mázsa alapanyagból készült. Három mázsa alapanyagból készült az önkormányzat főzőkonyháján a lecsó. Kellett hozzá 140 kiló paprika, 80 kiló paradicsom, 45 kiló hagyma, a többi pedig kolbász és tarhonya, nagyjából annyi, mint a korábbi években sorolta a hozzávalókat Kővári Éva élelmezésvezető.

Persze nemcsak a főkőkonyhán készült a lecsó, hanem sokan maguk is főztek, az elkészült ételkülönlegességeket szakavatott zsűri bírálta el és pontozta. A szervezők nem feledkeztek meg az édesszájúakról sem, idén is a sok éves hagyományoknak megfelelően megtartották a süteménykészítő versenyt is, ami szintén töretlen népszerűségnek örvend a helyi háziasszonyok körében. Sokféle házi sütemény érkezett, az egyik legérdekesebb egy lecsótorta volt. A süteményekből az elbírálás után vásárolni lehetett, aminek bevételét szintén a fesztivál idei jótékony adományozására ajánlották fel.

Fotó: Pozsgai Ákos

A hagyományőrző és zenés színpadi produkciók előtt Béleczky Mihály polgármester köszöntötte a résztvevőket és a meghívott vendégeket, megemlékezett a koronavírus járvány bátmonostori áldozatairól, majd köszönetet mondott a falu lakóinak a járvány idején tanúsított összefogásért.

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte azt a közösségi erőt, ami bátmonostoriakat jellemzi.

– Nagyon sokaknak a türelme, munkája van abban, hogy megint együtt lehetünk, jó újra együtt lenni

– hangoztatta a képviselő, aki köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak és a szervezőknek, hogy lehetővé tették, hogy a fesztivált idén megtudják rendezni.

A fesztivál részeként a Szomszédi Ünnep keretében idén Vaskút és Dunafalva mutatkozott be, kézműves portékáikat hozták el és állították ki, valamint egy színpadi darabot is előadtak.

A sport és erős emberek bemutatója mellett Nótár Mary énekes szórakoztatta a a résztvevőket, a program este utcabállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában