galériával

2021.08.29. 15:30

A barátság jegyében tekertek a halasiak Szabadkára

Tizedik alkalommal tartották meg az elmúlt szombaton a Koliken Kiskunhalas-Szabadka Barátság Kerékpártúrát. Több mint százan vettek részt a határon átnyúló nemzetközi eseményen, amely a két város szoros testvérvárosi kapcsolatát is hivatott szimbolizálni. A halasiakat, akikkel együtt tekert Kuris István László alpolgármester is, a szabadkai városházán Dr. Kern Imre, a vajdasági magyar nemzetiségű város alpolgármestere köszöntötte.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A koronavírus világjárvány miatt az elmúlt évben elmaradt a kerékpártúra, amely mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb sporteseménnyé vált a csipke városában, minden évben az ország távolabbi részeiről, sőt, a határon túli magyarok lakta országokból is érkeznek kerékpárosok.

Szombat reggel több mint százan indultak el Kiskunhalasról, a Közösségek Háza parkolójából a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében rendőri felvezetéssel, hogy megtegyék a Szabadkáig vezető mintegy 45 kilométeres távolt, a kerékpáros túra fővédnöke Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára volt.

Útközben több pihenőt is beiktattak a szervezők.

Az egyik megálló Tompa volt, ahol egyben megnyitották Magyarország és Szerbia közös kerékpáros projektjét, amely a két ország közti kerékpáros közlekedés fejlesztését hivatott szolgálni és amelyben Szabadka és Tompa részvételével több kilométer hosszú kerékpárút épül a határ mindkét oldalán.

A túra résztvevői, amelyhez csatlakozott Véh László, Tompa polgármestere is, tovább folytatták útjukat, a határ átlépését követően Szabadka felé, ahol a szerb rendőrség is megkülönböztető jelzéssel vezette fel a kerékpárosokat. A szabadkai városházán Dr. Kern Imre, a város magyar nemzetiségű alpolgármestere köszöntötte a halasiakat, majd Kuris István László halasi alpolgármester is köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere is Szabadkára látogat majd az elkövetkezendő héten a város napi ünnepségekre és arra biztatta a halasiakat, hogy aki teheti térjen vissza Szabadkára az elkövetkezendő napokban is és vegyen részt minél többen a vajdasági város kulturális programjain.

A halasiak a városházi fogadást követően több szabadkai nevezetességet is megnéztek, így például jártak a város egyik legszebbnek tartott szecessziós épületében, a Raichle palotába is, majd a közös ebéd elköltését követően késő délután indultak vissza Kiskunhalasra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában