bács-kiskun

2021.08.13. 10:58

6+1 népszerű babona, amiben hisznek az emberek

A különböző babonák, hiedelmek a régi időkben az emberek hétköznapjait képezték. A kora újkori emberek természetfeletti jelenségként tartották számon, melynek következtében féltek is tőle. Mára ez azonban átalakult. De vajon melyek a leggyakoribb feltételezések?

beol.hu

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Mindenki egy kicsit babonás, akár elismeri, akár nem. Például ki ne hallotta volna azt, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hoz, vagy hogy péntek 13-a egy balszerencsés nap. A beol.hu összegyűjtötte azokat a babonákat, melyek a legerősebben élnek bennünk.

1. A fekete macska

Mondhatjuk, hogy a legnépszerűbb babona a fekete macskákhoz kötődik. A szóbeszéd úgy járja, hogyha az úton balról jobbra szalad át előttünk, akkor balszerencse ér minket, azonban ha jobbról balra, akkor szerencsénk lesz.

2. A tükör

Ki ne ismerné a törött tükör esetét, mely 7 év szerencsétlenséget hoz összetörőjére? A magyar néphiedelem szerint azonban ha a szilánkokat összeszedi és a holdfénynél elássa, akkor a rossz elkerüli az illetőt.

3. A létra

A létra alatt való átsétálás is világosan él az emberek fejében. Ahogyan az előző, úgy ez a rossz babona is elkerülhető, ha úgy sétálunk át alatta, hogy közben keresztbe tesszük az ujjainkat.

4. Az üres tárca

Aki kapott már ajándékba pénztárcát, jó esetben talált benne legalább egy ötforintost. Ez annak köszönhető, hogyha valaki üres tárcát ajándékoz, akkor az illető – az ajándékozó – soha nem lesz gazdag, így a szegénység elkerülése érdekében mindig legyen benne egy kis apró.

5. A só

Tegye fel az a kezét, akinek a nagyszülei nem kiáltottak fel, hogy jaj veszekedés lesz, mert kiborult a sótartó. Ezt azonban elkerülhetjük, ha egy csipetnyit átdobunk a bal vállunk felett.

6. A kifordított ruha

Gyermekkorunkban sokat hallhattuk azt is, hogyha kifordítva vettünk fel egy pólót, akkor az szerencsét hoz. A bölcs nagymamák azt is hozzátették, hogy csak a küszöbön állva szabad megfordítani.

+1. A szerencsecsont

A vasárnapi húslevesnél mindig azt lestük, hogy vajon kinek a tányérjában landolt a szerencsecsont. Ez egy kétágú vékonyabb csontocska, amit két ember fog és húz kétfelé, miközben mindkettő kíván valamit. Akinél a hosszabb csont marad, annak a kívánsága válik valóra.

Természetesen még számos babona, hiedelem létezik a köztudatban. Például, hogy szilveszterkor lencsét kell enni, csirkét és halat pedig tilos, mert kikaparja, valamint elúszik a szerencsénk, és még hosszan sorolhatnánk a hiedelmeket.

Te hiszel bennük?

Fotók és borítókép forrása: shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában