galériával

2021.07.23. 11:30

Verseny helyett bormustrát tartottak Lakiteleken

Évek óta hagyomány a Szentkirály-Lakitelek Hegyközségnél, hogy tavasszal borversenyt rendeznek. Ez az elmúlt évben és idén is a koronavírus miatt elmaradt.

Szentirmay Tamás

Fotó: Szentirmay Tamás

A szőlőtermelők és borkészítők azonban úgy gondolták, hogy nem maradnak borkóstolás nélkül, ezért nem versenyt, csak mustrát szerveztek, amit stílszerűen a lakiteleki Bacchus borozóban tartottak. Azokat a szőlősgazdákat hívták meg, akiknek maradt még boruk az elmúlt évről. A mustra előtt kiderült, hogy huszonegy mintát vittek a termelők. A borosgazdáktól, a mintákon kívül, csupán azt kérték, hogy hozzanak olyan rágcsálni valót, amit a borbírálaton szoktak fogyasztani a szakemberek. Ennek következtében akár pogácsa mustrát is lehetett volna hirdetni, mert annyiféle volt. Persze azon kívül még sajt és alma is szerepelt az „étlapon”.

A megjelenteket Papp Kálmán hegyközségi elnök köszöntötte, aki maga is szőlőtermelő és a Bacchus borozó tulajdonosa. A mustra minden tekintetben úgy történt, ahogyan a bírálatok során szokott lenni. Először a fehér, majd a rozé és a legvégén a vörös borokat kóstolták. Bár előtte nem volt érzékszervi bírálat, de fajták szerint sorolták be a mintákat.

A hegyközség hagyományos fajtáin kívül, mint a cserszegi fűszeres, rajnai rizling, kékfrankos, olyan borokat is kóstoltak, mint chasselas, ami inkább csemegeszőlő, vagy a Néró, ami az egyedüli kék csemegeszőlő fajta, amiből vörösbor készíthető.

A generosat, és a blaburgert nem kimondotta ezen a vidéken termelik, ezért ez kétfajta is különlegességnek számított. Olyan is előfordult, hogy maguk a termelők öntötték a kóstolók poharába saját borukat.

Fotó: Szentirmay Tamás

Bár szakmai véleményt nem fogalmaztak meg, de tapasztalatokat cseréltek. Mindenki elmondhatta véleményét saját és a másik termelő boráról. Néhány eset kivételével megegyeztek a vélemények. Természetesen szóba került az egyre jobban közeledő szüret is. Az örök témáról, a szőlő felvásárlásról is beszéltek.

Abban szinte mindenkinek megegyezett a véleménye, hogy a szőlők felvásárlási ára alacsony, és ezzel nem a termelők, hanem a kereskedők járnak jól.

Konkrét dolgokat nem fogalmaztak meg, de azt szeretnék, ha a szőlő árát minden évben a gazdák igényeihez – és ez nem nagy – igazítanák, mert csak akkor éri meg szőlőt termelni, ha a gazdáknak is megéri, nem csak a felvásárlóknak. A szőlőtermelők többsége már sokat megélt, tapasztalt, és sajnos kevés olyan fiatal van, aki nem csak érdeklődik, de tesz is annak érdekében, hogy ez a hagyományos gyümölcs meg- és fennmaradjon. Szerencsére a hegyközségben több olyan fiatal is van, akik több hektáron gazdálkodnak, így remélhető, hogy az elkövetkezendő időszakban is lesznek majd finom szőlők és jó borok Szentkirály és Lakitelek vonzáskörzetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában