oktatás

2021.07.27. 14:00

Többen jelentkeztek a kecskeméti Neumann János Egyetem karaira

Szeptemberben 841 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a kecskeméti Neumann János Egyetemen – tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.

Mester-Horváth Nikolett

Országszerte sokan várták a ponthatárok kihirdetését csütörtök este

Forrás: MW

Fotó: L. B.

A felsőoktatási ponthatárok szerint 841 hallgató nyert felvételt a kecskeméti Neumann János Egyetemre. A kihirdetett rangsor alapján az intézmény a sorrendmódosításokat követően is képes volt tartani, sőt növelte a jelentkezők létszámát. A mostani adatok azt mutatják, hogy szeptemberben összesen több mint 3300 diák kezdheti meg tanulmányait a kecskeméti Neumann János Egyetemen. A végleges hallgatói létszám a pótfelvételi eljárással és a szakirányú képzések további jelentkezéseivel még növekedhet – adta hírül a felsőoktatási intézmény.

Mint írták, már a júniusban közzétett első helyes jelentkezések statisztikája szerint is biztató tendencia mutatkozott a kecskeméti egyetem beiskolázási számait illetően. Tavasszal az átlagos országos jelentkezési növekedés 11 százalék volt. A kecskeméti intézmény ezt az országos átlagot is két százalékkal meghaladta, és végül 13 százalékos növekedést ért el, amely annyit jelent, hogy 2021-ben – sorrendtől függetlenül – tízezerrel többen jelentkeztek a Neumann János Egyetemre.

A július 22-én kihirdetett ponthatárok alapján az alapképzésekre összesen 519, a mesterképzésekre pedig 74 hallgatót, míg a felsőfokú szakképzésekre 248 jelentkezőt vettek fel. A 2021/2022. év őszi szemeszterében így 497 nappali és 344 levelező tagozatos hallgató kezdi meg tanulmányait.

A legkiemelkedőbb növekedést a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar érte el, a felvett jelentkezők száma a tavalyi évhez képest csaknem megduplázódott.

A legtöbb hallgatóval – a korábbiakhoz hasonlóan – a GAMF Műszaki és Informatikai Kar rendelkezik, ahol az első helyes jelentkezések számát a sorrendmódosításoknak köszönhetően tovább tudták növelni. Az elmúlt évi adatokhoz képest 35 százalékkal sikerült meghaladni a tavalyi jelentkezők számát. A legnagyobb hallgatói bázissal és államilag finanszírozott képzési helyekkel rendelkező kar a leginkább beágyazott a város gazdasági életében. Szoros együttműködésben a vezető gép- és autóipari cégekkel biztosítani tudják azt a szakember-utánpótlást, amely elsődleges prioritást élvez az ipari szükségletek terén. A ponthatárok alapján a GAMF 531 új hallgatóval kezdheti a szep­temberben induló szemesztert.

Országszerte sokan várták a ponthatárok kihirdetését csütörtök este
Fotó: L. B. / MW

A Gazdaságtudományi Kar a legfiatalabb képzési helye a kecskeméti egyetemnek és népszerűsége továbbra is töretlen. A most közzétett ponthatárok szerint a GTK-n 115 hallgató kezdi meg tanulmányait. Ugyanakkor – mint írták – az adatok azt is tükrözik, hogy Magyarország legfiatalabb gazdaságtudományi karát a maga területén a hazai képzések rangsorában a legjobb tíz képzőhely között tartják számon. A piaci szempontokat figyelembe véve a GTK küzd a legerősebb konkurenciával. A gazdasági képzésekről kijelenthető, hogy a Budapesten kínált, nagy múltú képzések a legvonzóbbak a hallgatók körében. Mégis, az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy Kecskemét fővároshoz való közelsége és fejlett gazdasági élete képes felvenni a versenyt a főváros adta lehetőségekkel.

Biztató emelkedés mutatkozik az alap- és mesterképzések nappali és levelező tagozatos számait illetően is. A rugalmas feltételekkel kialakított levelező képzési struktúra egyre népszerűbb, és folyamatos növekedés tapasztalható ebben a szegmensben is.

Az emelkedő tendencia határozottan mutatja, hogy a megyeszékhelyen évtizedekkel ezelőtt kialakított felsőoktatásnak a jövőben is komoly lehetőségei vannak a régióban alakuló, új közép-európai gazdasági erőtérben – írta közleményében az intézmény.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában