kiadvány

2021.07.07. 20:00

Száz esztendőt ölel fel a miklósi futballkönyv

A napokban jelent meg a Kunszentmiklós 20. századi futballkönyve. Az évszázadot felölelő, közel háromszáz oldalas kiadvány Balogh Mihály helytörténész és Dobos József nyugdíjas testnevelő, futballedző munkája.

Gulyás Sándor

A kötet társszerzője, Balogh Mihály helytörténész a napokban megjelent könyvvel

Fotó: Gulyás Sándor

A negyven, fekete-fehér képpel illusztrált kiadvány három nagyobb részből tevődik össze. A könyv első felében a legendás testnevelő tanár és futballedző, Dobos József írásai olvashatók. A második nagy fejezet Balogh Mihály helytörténész munkája. A kötet társszerzője a szentmiklósi futball helyi, megyei és országos sajtószemléjét gyűjtötte össze, illetve fölvázolta néhány egykori meghatározó játékos portréját. A fejezetet személyes futballemlékeinek csokrával zárta. A két részt a néhai Naszvadi György, a Vörös ördögök, a harmincas évek legendás csapata szurkolójának tudósítása választja ketté.

– Kötetünk műfaja nehezen meghatározható, hiszen lexikon és kézikönyv is egyben. Rengeteg információt tartalmaz, amit a személyes élmények leirata tesz bensőségesebbé, egyben az olvasó számára érdekessé, fogyaszthatóvá. Természetesen az anyag így sem teljes. Például két évtized kivételével nincsenek meg a mérkőzések jegyzőkönyvei. A megyei lap ritkább esetben tudósított a járási bajnokságokról, ha igen, akkor nem közölte az összeállítást, ha mégis, a keresztnevek nélkül. A nyolcvanas évek óta a településünkön létező női fociról is csak egy portré és néhány utalás található a kiadványban – fogalmazott Balogh Mihály.

A könyv nagy erénye, hogy a száraz adatok, tények mellett szerzői emlékek, vélemények, állásfoglalások is helyet kaptak a hiánypótló sporttörténeti kiadványban.

– A Kunszentmiklós 20. századi futballkönyve egy jól szervezett csapatmunka eredménye. Az illusztrációt a Dobos tanár úr gyűjteményében lévő képekből válogattuk össze. Fazekas Attila egykori játékostársunk, az ismert képregényalkotó, rajzokkal járult hozzá munkánkhoz. A borító ötlete Szolnoki Attiláé. A könyv felelős kiadója a Kunszentmiklósi Gyerekfoci Egyesület, a kiadvány a Méry-Ratio kiadó gondozásában jelent meg, amelyhez az FTC Albert Flórián Alapítvány biztosította az anyagiak legnagyobb részét. A megjelenési költségvetéshez a kiadóegyesület mellett a helyi önkormányzat és közel két tucat magánszemély is hozzájárult. A könyv tiszta bevételéből a tehetséges, tizennyolc évnél fiatalabb kunszentmiklósi labdarúgók szakmai fejlődését kívánjuk támogatni – hangsúlyozta Balogh Mihály.

Kunszentmiklós 20. századi futballkönyve június elején került kereskedelmi forgalomba. A városi könyvtárban, illetve a helyi és a tassi Coop üzletekben lehet megvásárolni. A kötet ára négyezer forint.

A kötet társszerzője, Balogh Mihály helytörténész a napokban megjelent könyvvel

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában