dr. Judák József

2021.07.30. 06:55

Rangos díjat kapott a soltvadkerti orvos

Hatvankét éve gyógyítja a pácienseit dr. Judák József családorvos. A Tázláron élő, Soltvadkerten még heti kétszer rendelő 87 éves szakember örömmel gyógyít, számára a munka maga az élet. A megyei önkormányzat a Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért díjat adományozza számára a kis­kőrösi megyegyűlésen szeptember elején.

Barta Zsolt

Ha nem rendel, akkor is felveszi a telefont dr. Judák József, hogy tanácsot adjon

Fotó: Barta Zsolt

Ha valaki találkozik dr. Judák József családorvossal, nem hiszi el, hogy 87 éves múlt: 10 évet nyugodtan letagadhat, ma is rendel, hiszen még a hivatásnál is többnek, életformának tekinti a munkáját. Judák József 1959-ben végzett Szegeden, az orvostudományi egyetemen, majd a katonaságot követően négy évig volt kerületvezető orvos a kiskunhalasi határőrkerületben.

Az akkori vezetés 1963-ban hívta Soltvadkertre dolgozni, de mire megérkezett, közölték vele, hogy a helyet betöltötték egy tázlári orvossal. Az akasztói fiatalembernek viszont felajánlották a megüresedett státuszt, és a helyiek is örültek, hogy új orvos érkezett Tázlárra. Gyorsan elkészítettek egy szolgálati lakást rendelővel, ahol áram ugyan volt, ám a folyóvíz hiányzott. Ilyen körülmények közé költözött egy gyerekkel és babát váró hitvesével. A helyiek gyorsan befogadták, és mivel a lakosság kétharmada a falun kívül élt, gyakran látogatta a tanyavilágot. A több mint 60 esztendő során rengeteg pácienst gyógyított a háromezres faluban. Az ott töltött évek alatt csaknem mindenkivel több alkalommal is kapcsolatba került. A faluban 1983-ig rendelt, majd mivel többször is hívták, Soltvadkerten folytatta a munkát, de továbbra is megmaradt tázlári lakosnak. A vadkerti körzetben jelenleg 2400 páciens van, ahol osztott formában hetente két alkalommal rendel, a többi napokon pedig dr. Hirsch Márta doktornő látja el a betegeket.

Hogy mi az a belső erő, ami 87 évesen is előreviszi? Számára megszokott, hogy ezt a munkát végzi 62 éve, ami életformájává vált.

– Érdekelnek a betegek. Ha nem rendelek, akkor is felveszem a telefont, hogy tanácsot adjak. Ez a tevékenység már belém ivódott, csak így tudok élni

– mondta az orvos.

Amikor az életéről kérdeztem szűkszavúan válaszolt.

– Szerencsés helyzetben voltam fiatalon, mert a szüleim támogattak az 50-es években, hogy elvégezzem az egyetemet. Akkor mindenki szegény volt, a családom is. Igyekeztem jól tanulni, hogy ösztöndíjat kapjak, így viszonylag szép összegeket kaptam – mondta.

Az évtizedek során két gyermeket nevelt fel, az egyik pedagógus, a másik állatorvos lett. Huszonhat éve él egyedül, de nem magányosan: Kiskőrösön és Bócsán élnek a gyerekek, négy unoka és egy dédunoka született.

Judák Józsefet tisztelet övezi a faluban, melynek közösségi életében fontos szerepet játszott. Sportegyesületi elnök volt, asztaliteniszezett és a helyi öregfiúk csapatát szervezte. Sőt, három éve még síelt is Nyugat-Európában.

Judák József elmondta, a járványtól tartott, de nem félt. Mivel szigorúan betartották a védekezési szabályokat, és az oltásokat időben megkapták az egészségügyi dolgozók, így ő is. Kérdésünkre, miszerint javasolja-e a harmadik védőoltást, annyit mondott: ha szükséges, akkor fel kell venni a harmadikat is.

A Covid negyedik hullámával kapcsolatban elmondta, aki a betegséget nem a helyén kezeli, az lehet, hogy szerencsés egy ideig, de a járvány előbb-utóbb megtalálja, ezért fontos az oltás. Szerinte a pandémia hosszú ideig eltart és időnként felerősödik.

– Pesszimista vagyok, a világjárványnak nem lesz vége addig, amíg az átfertőződés vagy az átoltottság nem történik meg. Ha 70–80 százaléka átoltott a lakosságnak, akkor nyugodhatunk talán meg – zárta gondolatait a családorvos.

Ha nem rendel, akkor is felveszi a telefont dr. Judák József, hogy tanácsot adjon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában