évforduló

2021.07.22. 18:39

Ötven éve segítenek a jánoshalmi nyugdíjas katonáknak

Fél évszázada segíti a nyugdíjas katonákat a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület. A jeles évforduló alkalmából ünnepséget szervezett az egyesület az egykori tiszti klub, ma az Imre Zoltán Művelődési Ház nagytermében.

Pozsgai Ákos

Az 1971-ben alapított szervezet ünnepi rendezvényén Györgypál Csaba elnök, nyugállományú alezredes felidézte az egyesület fél évszázadának jelesebb eseményeit és eredményeit. Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere azt az áldozatkész munkát dicsérte és mondott köszönetet a település nevében, amit az egyesület tagjai végeztek az elmúlt ötven évben az egykori katonaváros nyugdíjas katonáiért. Ebben kiemelt szerepet kapott a szociális jellegű konkrét segítségnyújtás, valamint az a hagyományőrző tevékenység, amivel ápolják és őrzik az egykori jánoshalmi légvédelmi tüzérezred emlékét.

Az ünnepségre meghívást kapott Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztály vezetője is, aki felolvasta dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának levelét, amelyben köszöntötte a kerek évfordulót ünneplő jánoshalmi Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület tagjait.

Jánoshalma a második világháború lezárását követően vált stratégiai fontosságú helyőrséggé. A helyi laktanyát 1951-ben kezdték el építeni, működött itt egy páncéltörő tüzérezred, majd az 56-os forradalom leverése után két szovjet alakulat is, végül a kiskunfélegyházi 7. Gépkocsizó Lövészhadosztály 102. vegyes légvédelmi tüzérosztály, amit 1990. október 31-én át­helyeztek, a helyőrséget felszámolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában