galériával

2021.07.01. 17:42

Népszerűek voltak a kecskeméti élményközpont órái

Ünnepélyesen lezárult csütörtökön Kecskeméten, a TIT Természettudományos Tudástár és Élményközpont tevékenysége. A két és fél év alatt közel 12 ezer gyermek mélyülhetett el ingyenesen a természettudományokban.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A Tudomány és Művészetek Házában, a megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) által létrehozott Élményközpont nagy sikerrel működött 2018 decembere óta. Az első időszakban személyes jelenlét mellett, a járvány óta pedig online zajlottak a tananyagon túli ismereteket nyújtó foglalkozások. A projektet minden nyáron táborok tették teljessé.

A TIT és a vele konzorciumban lévő Kecskemét Megyei Jogú Város az Élményközpont létrehozására közel fél milliárd forintot nyert vissza nem térítendő támogatásként, melyből 150 milliót fordítottak az épület átalakítására, eszközök vásárlására.

Valamennyi foglalkozás ingyenes volt a diák számára.

Csütörtökön a projekt záróünnepségén először dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte a vendégeket, majd röviden méltatta az Élményközpont munkáját. Ezt követően Szabics István, a TIT megyei igazgatója számolt be az eredményekről és tervekről. A projekt megvalósítása 2017 novemberében kezdődött el, egy év előkészület, az átépítések és az eszközbeszerzések után 2018 decemberében tarthatták meg az első órákat.

Fotó: Bús Csaba

A projekt során 29 iskolával álltak kapcsolatban, ebből 13 volt vidéki. A célcsoportjuk az általános és középiskolás korosztály volt, közel 12 ezer diák vett részt foglalkozásaikon. Az élményközpont óráit nagyon szerették a diákok. Az órákat közel 60 természettudományos szaktanár tartotta. A foglalkozások több témakörben zajlottak: kémia, csillagászat, környezetvédelem, robotika, járműtechnika, fizika, kriminológia és akusztika tantárgyakból választhattak a tanulók. A tanárok sok-sok kísérlettel tették izgalmasabbá az órákat.

A beszámoló végén Szabics István elmondta, van remény a folytatásra, jelenleg keresik a megoldást. Végül a résztvevők betekintést kaptak a projektet lezáró táborozásba, az utolsó napon is 120 fiatal mélyedhetett el a természettudományokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában