galériával

2021.07.30. 16:33

Népismereti tábort tartottak Lajosmizsén

Népismereti tábort rendeztek a Társadalmi Kohéziót Erősítő Programok Lajosmizsén és Felsőlajoson című Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázat keretében az elmúlt két hétben, két csoport összesen 40 alsó tagozatos diákjának.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A két település önkormányzatának közös pályázata többek között a helyi identitás erősítését és a közösség erősítését célozza. Az ingyenes tábor bázisa mindkét héten a lajosmizsei művelődési ház volt. Hétfőn az ismerkedés után a könyvtárban zenés-kézműves foglalkozáson vettek részt a táborlakók, majd Burger Éva virágkötő vezetésével a lányok pártát, a fiúk pedig kitűzőt készítettek maguknak szárazvirágokból. A nap zárásaként a fiatalok megismerkedtek az Iskola-tó természeti értékeivel.

Kedden Felsőlajosra látogattak, ahol Juhász Gyula polgármester a Faluházban fogadta a vendégeket és bemutatta nekik a tájházat, ezzel együtt megismerték a település történetét. Ezt követően Hajdrik Gabriella, a Kecskeméti Katona József Múzeum régésztechnikusa tartott régészeti foglalkozást a gyermekeknek, akik különböző, elrejtett eredeti leletet tártak fel a játszótér területén. Ekkor többszáz éves koponyákat is láthattak a táborozók és megtudhatták, hogy mi a különbség a férfi és a női koponyák között. Délután a felsőlajosi magánállatkertben, a MagánZOO-ban folytatódtak a programok.

Szerdán Jakabszálláson, a Magyarketben ismerkedtek hazánk tájaival, délután pedig a kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpontba vették az irányt.

Csütörtökön a lajosmizsei Tanyamúzeumban a táborozók bepillantást nyertek a nemezkészítés tudományába, majd délután átruccantak Kecskemétre, a Szórakaténusz Játékmúzeumba, ahol papírsárkányt készítettek a gyerekek. A péntek a Tanyamúzeumban telt, ahol kalásztündér készült, majd reptették az előző napon készített papírsárkányokat. A táborvezető Fekete Katalin volt, aki Cros Enikő, Mátéfi Eszter és Horváth Sándor közösségfejlesztőkkel figyelt a gyerekekre.

Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában