galériával

2021.07.16. 17:25

Nagyberuházások várhatóak a kecskeméti repülőbázison

Infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók a kecskeméti repülőbázison és a pápai bázisrepülőtéren; az erről szóló dokumentumot pénteken írta alá Magyarország és az Egyesült Államok.

baon.hu

Fotós: Ujvári Sándor

Fotós: Ujvári Sándor

Babos Tibor miniszteri biztos és Charles R. Miller, az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának igazgatója Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison látta el kézjegyével a két ország védelmi együttműködési megállapodásának (Defense Cooperation Agreement) vonatkozó végrehajtási keretegyezményeit.

Babos Tibor, a magyar-amerikai védelmi együttműködési megállapodás végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta: a két éve Washingtonban aláírt megállapodás a két ország biztonsága érdekében kötött államközi egyezmény.

– A kétoldalú védelmi megállapodás megfelelő keret az együttműködés további erősítésére, katonai fejlesztések megvalósítására Kecskeméten, Pápán, Várpalotán és Tatán – tette hozzá.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A miniszteri biztos kiemelte: a most aláírt végrehajtási megállapodások e négy helyszín közös fejlesztéseire vonatkoznak.

– A kecskeméti repülőbázison és a pápai bázisrepülőtéren alapvetően a légierő érdekében végzett infrastrukturális és technológiai fejlesztések várhatók,

Várpalotán és Tatán pedig főleg a szárazföldi alakulatok igényeit szolgáló beruházások valósulnak majd meg – közölte.

Babos Tibor elmondta, mivel a végrehajtási megállapodások keretegyezmények, a pontos fejlesztésekről további végrehajtási részmegállapodásokat dolgoznak ki a közeljövőben.

A védelmi együttműködési megállapodást 2019. április 4-én írta alá John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban.

Az Országgyűlés az erről szóló törvényjavaslatot 167 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el, és 2019. augusztus 22-én lépett hatályba.

A megállapodás az új körülményekhez igazítja a fegyveres erők jogállásáról szóló korábbi egyezményt. A miniszteri biztos hangsúlyozta: a kétoldalú megállapodás összhangban van Magyarország NATO-kötelezettségeivel, és segíti teljesítésüket. Ezek között említette a kétszázalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, a készenlét erősítésére vonatkozó NATO-elvárás teljesítését és a rendszeres gyakorlatok megtartásának jogi szabályozását.

Az Egyesült Államok ilyen típusú védelmi együttműködési megállapodást kötött a közelmúltban a három balti országgal, azt megelőzően Lengyelországgal, Romániával és Bulgáriával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában