ballószög

2021.07.12. 15:28

Mindig nagy örömmel főz a szegényeknek

Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere számára az önzetlen segítségnyújtás, a szegények segítése mindig is fontos volt.

Sebestyén Hajnalka

Somogyi Lajos ezúttal keménylebbencset készített

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Nemcsak szűkebb környezetében, hiszen évek óta rendszeresen segíti a kecskeméti Wojtyla ház népkonyháját is. A napokban ismét meglátogatta az intézményt, ahol a sorsközösség tagjai már jó ismerősként fogadták.

– Minden évben egyszer-kétszer vállalom a népkonyhára járó rászorulók aznapi ebédeltetését. Nem polgármesterként, hanem magánemberként finanszírozom meg a 120 fő ebédjét

– mondta Somogyi Lajos, aki ezúttal keménylebbencset főzött bográcsban.

A község első embere számára nem ismeretlen, hogy nagy létszámra főzzön, előfordult már, hogy 600 főnek készített ebédet. A községi rendezvényeken is gyakran a tűzhely mellé áll. Saját, nagyméretű üstjei vannak hozzá.

– Mindig szívesen főzök, még a nagypapámtól és az édesanyámtól tanultam meg az alapokat. Először a húgom ballagására főztem élesben, nagy vendégsereg számára. Ballószögben is számos községi rendezvényen készítettem már bográcsos ebédet. Éppen az egyik ilyen nagyszabású programon, a kakasfőző fesztiválon ismerkedtem meg a Wojtyla munkatársával, Mátyus Istvánnal, aki felhívta a figyelmemet a népkonyhára. Így kerültem ide először öt évvel ezelőtt. Azóta is örömmel jövök a házba, jó a hangulat, és már sok az ismerős arc, akikkel mindig szívesen beszélgetek. Az ebédrepertoár változatos, de a legtöbbször kakaspörköltet főztem. Sokak örömére sütöttem már kenyérlángost kemencében, most pedig éppen keménylebbencset készítettem. Az alapanyagok java részét vásárlom, de vannak benne saját finomságok is, mint házikolbász vagy szalonna – részletezte, és elárulta, hogy otthon elsősorban a felesége főz.

A wojtylás sorsközösség mindig egy kis kulturális útravalót is kap az ebédhez. Ezúttal Gáspár Dávid, Ballószög közművelődési munkatársa énekelt vidám dalokat az ebédhez.

Somogyi Lajos ezúttal keménylebbencset készített
Fotó: Sebestyén Hajnalka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában