galériával

2021.07.27. 14:06

Madárodúkat készítettek a fogvatartottak a Kiskunsági Nemzeti Parknak

Cinegék, kuvikok és denevérek számára alkalmas madárodúkat készítettek a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehatjási Intézet fogvatartottai a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság számára az immár öt éve futó jóvátételi program keretében.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A madárodúkat kedden helyezték ki az igazgatóság Liszt Ferenc utcai székhelyén, a Hankovszky-ligetben. Dr. Zakhar Tibor ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehatjási Intézet parancsnoka elmondta, hogy a fogvatartottak reintegrációját célzó Európai Uniós program keretében már több alkalommal tartottak jóvátételi munkát, melynek célja, hogy a bűnelkövetők a helyi közösség számára hasznos tevékenységet végezzenek, így segítve őket a későbbi visszailleszkedésben.

A madárodú készítésének ötlete a büntetés-végrehajtási intézet munkatársaitól jött, a ligetben kihelyezett, már elavult odúk renoválását és cseréjét vállalta az intézet a Nyitnikék programban. A jelenlegi jóvátételi munkát összekötötték a projektben korábban megvalósuló asztalosipari képzéssel, így az asztalos tudással rendelkező fogvatartottak készítették az úgynevezett B típusúmadár lakhelyeket. Zakhar Tibor hangsúlyozta, hogy a tegnapi alkalom egy hosszabb távú együttműködés kezdete és őszre tervezik a nemzeti parkkal közös együttműködési megállapodás aláírását.

Gilly Zsolt, a nemzeti park Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának osztályvezetője üdvözölte a lehetőséget és méltatta a társadalmi szerepvállalás e formáját. Elmondta, hogy napjainkban egyre több odúlakó madár él városi környezetben, melyeknek mind fogyatkozik természetes költőhelyük, ezért az emberek gondoskodására szorulnak. Sok madárfaj költözik az emberlakta környezetbe, ezért a madárodúk nagy segítséget jelentenek ahhoz, hogy a madarak városi környezetben is megtalálják életfeltételeiket.

Gilly Zsolt hangsúlyozta, hogy a városi környezetben, családi házakban is ajánlott kihelyezni madárodúkat, mert biztosan beköltöznek a madarak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján pontos szabásmintákat és méretezéseket találhatnak egyes madárfajtákhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában