kecskemét

2021.07.24. 12:17

Korszerűsítették és szabályozhatóvá tették a Zrínyi hőközpontját

Az elmúlt években heves indulatokat váltott ki Kecskeméten a Zrínyi iskola lerobbant állapota. A patinás belvárosi intézmény sorsa most jobbra fordult.

Sebestyén Hajnalka

Zrinyi Ilona Általános Iskola külső homlokzata felújítás után, Kecskeméten.

Fotó: Bús Csaba

Befejeződött a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola energetikai korszerűsítése, melynek költségei meghaladták az 543 millió forintot. A finanszírozáshoz több mint 292 millió forint uniós támogatást kaptak, az önkormányzat ehhez tett hozzá 251 millió forintot.

A helyi védelem alatt álló iskolaépületnél megvalósult az udvari homlokzat utólagos hőszigetelése, a padlásfödém hőszigetelése, az utólagos talajnedvesség elleni szigetelés, valamint a nyílászárók cseréje. Az épület külső határoló szerkezeteinek megújítása mellett korszerűsítették és szabályozhatóvá tették a hőközpontot és a használati melegvíz-rendszert. A fejlesztés során a pályázati kiírásban foglalt projektarányos akadálymentesítés is meg­történt.

A hatályos energetikai előírásoknak megfelelő kialakítás révén nem csupán a ráfordított energiamennyiség, hanem a környezet terhelése is csökken, miközben jelentős költségmegtakarítás érhető el. A felhasznált energiamennyiség mérséklődése a szén-dioxid, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményezi, amellyel elérhetővé válnak a nemzeti környezet- és klímavédelmi célok. Az energetikai korszerűsítés által Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata hozzájárul az épített környezeti értékeinek a megóvásához, teljesíti a hatályos hazai és uniós jogszabályokban előírtakat, valamint határozott lépést tesz a város területi stratégiai dokumentumaiban kitűzött célokért.

Az iskolaépület helyi védelem alatt áll
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában