galériával

2021.07.02. 06:55

Környezetbarát öntözőrendszert alakítanak ki Kecskeméten

Megkezdődött a Széchenyi sétányon, a fiókkönyvtár melletti téren a környezetbarát öntözőrendszer kiala­kítása: első lépésként az egyenként 14 köbméteres csapadékvíz-tároló tartályokat helyezték a földbe.

Hraskó István

Mint arról beszámoltunk, közel 200 millió forintból újul meg Kecskeméten, a Széchenyi sétányon a fiókkönyvtár melletti tér, melyet sokan Szarvas térként ismernek.

A beruházásban elkészültek a burkolatbontási munkák és elindult az építési szakasz. Az előző hetekben a víz- és villany-alapvezetékeket helyezték le, a napokban pedig elkezdődött a felújítás leg­különlegesebb részének, a környezetkímélő öntözőrendszernek a kialakítása három darab 14 köbméteres esővíztartály telepítésével.

– A tartályok a közösségi ház tetőfelületéről összegyűjtött csapadékvizet tárolják majd, és automatikus öntözőrendszer biztosítja belőlük a növényzet szükséges vízellátását. Az összegyűjtött esővíz először bekerül egy előszűrő tartályba – durva mechanikai szűrő, amely folyamatos tisztítást és karbantartást igényel –, majd onnan a tározókba folyik és a frissen telepített évelők és cserjék csepegtető öntözését látja el.

Aszályos időszakban az érzékelők jelzik a rendszernek a vízhiányt és a tartályok az öntözővíz-hálózatról automatikusan feltöltődnek.

A gyepfelület locsolását automata-szórófejes rendszer biztosítja a hálózatról. Az esővíz-érzékelővel is felszerelt automata öntözőrendszer beállított időprogram szerint működik majd – tudtuk meg a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-től.

A későbbiekben a gépészeti akna, valamint a támfalalapok betonozási munkáival folytatódik a kivitelezés.

Három nagy tartályba gyűjtik majd össze a közösségi ház tetejéről lefolyó csapadékvizet.

A tér mellett ősszel elkezdődhet a közösségi ház felújítása is, jövőre ez is kész lehet. A munka a könyvtár épületrészét is érinti, kívül-belül teljesen megújul, kicserélik a nyílászárókat és a külső-belső burkolatot. A közösségi házban a tervek szerint a minimum 80 négyzetméteres nagy közösségi helyiség mellett két 20-20 négyzetméteres kisebb teret is kialakítanának. Az épület akadálymentesített lesz és beépítenek egy liftet. Az épület régen pártirodának otthont adó részét a református egyház fogja üzemeltetni, de az egész tér és épület egységes arculat mentén készül el.

A három nagy tartály a közösségi ház tetőfelületéről összegyűjtött csapadékvizet tárolja majd
Fotó: Hraskó István

Így néz majd ki a felújított tér

A lesüllyesztett térrész közepén (ami hajdan kis medence volt) egy-két lépcsőfokkal kiemelnek egy színpadszerű részt, amely kisebb műsoroknak, koncerteknek adhat helyet. A miniszínpad körül két sorban fa ülőfalat alakítanak ki. A tér közepén műfüves játszótér épül gumi félgömbbel és süllyesztett trambulineszközökkel. A tér gyalogos-járófelületei és az aszfaltos felületei is megújulnak, térkő burkolatot kapnak, új zöld­szigetek kialakításával megtörik a felesleges burkolatokat, azaz több lesz a zöld. A közösségi ház előterét három, körpaddal kerített lombos fa jelöli majd ki. Új padokat, kukákat helyeznek majd ki, sőt sakkasztalokat is, illetve új ivókutat is létesítenek. A tér határán lévő árkádsor tartószerkezetét átfestik, az alatta lévő terméskő burkolat egy részét műfűre cserélik, és itt is lesz egy-egy fészekhinta és hintaágy. A téren néhány díszfát is elültetnek, és alacsonyabb növekedésű talajtakaró fajtákkal megújul a cserjeállomány is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában