Kiskunvíz

2021.07.12. 19:10

Kánikula idején sincs veszélyben a vízellátás

Nincs veszélyben a vízellátás a kánikula idején, igaz, a Kiskőrösi járásban már van olyan település, ahol korlátozást kellett bevezetni, de ott sem a mennyiség apadása, hanem technikai okok miatt, tudtuk meg a Kiskunvíz Kft. szakemberétől.

Gábor János

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Illusztráció

A kistérségi fogyasztás több mint hatvan százalékkal nőtt, de még így is a maximális szűrőkapacitás felénél járnak.

– Ötezerről nagyjából nyolcezer köbméterre nőtt a napi fogyasztás, viszont a barákai telep akár 16400-at is bír

– szemléltette Szigeti Attila. A közszolgáltató műszaki igazgatója megjegyezte: a vízbázis berendezéseire ugyan ráférne a korszerűsítés, ami miatt a felső határt talán nem tudnák teljesíteni, de így sincs ok aggodalomra 12 ezer köbméterig.

– Ezt a mennyiséget gond nélkül meg tudjuk tisztítani, és ki is tudjuk termelni – mondta.

Kánikula ide vagy oda, a rendszer stabil: még a tartalék kutakat sem kellett beindítani, amióta működik a vízellátás északi ága Harta–Dunatetétlen irányában.

Az ellátási területen csak Kecelen kellett kisebb fokú vízkorlátozást elrendelni – itt az alacsonyabb kútkapacitás miatt locsolási tilalom bevezetését kérték az önkormányzattól – számolt be a szakember, hozzátéve: Kalocsán hasonló intézkedés nem várható, mert a rendszer bírja a terhelést.

Szigeti Attila műszaki igazgató azt is jelezte: a hónap második felében esedékes klórozáson felül nincs szükség a hálózat további tisztítására, hiszen a megemelkedett fogyasztás miatt a vezetékek nagyobb nyomás alatt vannak, ami kedvezően befolyásolja a vízminőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában