baja

2021.07.10. 06:55

Játszva tanulhatnak a gyerekek a napközis foglalkozásokon

Kis létszámú kézművestábort szervezett Vass Zsuzsa, a Bajai Festők és Kézművesek Baráti Köre Egyesület tagja a Petőfi-szigeten, az Ifjúsági szálló udvarán. Idén már negyedik éve érkeztek a gyermekek a napközis foglalkozásokra.

Márton Anna

Ha agyagos foglalkozás van, akkor a korongozásnak van a legnagyobb sikere – mondta Bartha Violetta keramikus

Fotó: Márton Anna

Negyedik alkalommal szervezték meg a Petőfi-szigeten, az Ifjúsági szálló udvarán a kézművestábort. A nyár folyamán még további két alkalommal szerveznek hasonló táborokat a gyerekeknek. Korongozás, kaspókészítés, power pool technika, azaz textilszobrászat és a pólófestés mellett a környezettudatosságot is beépítik a programokba. A foglalkozások vezetői fontosnak tartják, hogy már gyermekkorban elkezdjék a környezetvédelemmel kapcsolatos nevelést. Felhívják a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára, hogy a régiből is lehet újat alkotni, illetve az apró növények ültetésére.

A táborban 11 gyermek, kilenc lány és két fiú vett részt. Ottjártunkkor Bartha Violetta keramikussal korongoztak a gyerekek.

– Ha agyagos foglalkozás van, akkor a korongozásnak van a legnagyobb sikere, megállás nélkül csinálják. Nyakig sárosak, de nem baj, nem szegi a kedvüket, ügyesek, lelkesek. A korongon elkészült darabokat, illetve amit a délelőtti foglalkozás alkalmával készítettünk, megszárítjuk, és utána hazavihetik a gyerekek. Kiégetésre sajnos nincs lehetőség a tábori körülmények között, de az elkészült alkotásokat haza tudják vinni. Otthon sütőben jó alaposan kisütik, majd akár vízfestékkel is be tudják festeni – mondta el hírportálunknak Bartha Violetta keramikus. A táborban dísztárgyak, ceruzatartó, királyi serleg és kincsesláda is készült, a gyerekek lelkesek és kreatívak voltak – tette hozzá.

A napközis táborban reggel nyolctól délután négy óráig tartózkodnak a gyermekek. Mindennap más-más kézművességet próbálnak ki. A programok vezetői arra is figyelnek, hogy többféle technikát sajátíthassanak el a táborozók, olyanokat, amelyeket a hétköznapjaikba is be tudnak építeni és az iskolai foglalkozásokon is sokkal sikeresebben tudnak majd részt venni – részletezte lapunknak Vass Zsuzsa szervező.

– Megtanítunk nekik olyan alaptrükköket, technikákat, amit az iskolában és otthon is tudnak hasznosítani. A tábor ugyanakkor kiválóan alkalmas arra, hogy felhívjuk a figyelmet a környezettudatos életmódra, hogy megmutassuk a gyerekeknek ennek fontosságát. Köztudott, hogy játszva tanulnak a legkönnyebben – hangsúlyozta Vass Zsuzsa. Hozzátette, vannak visszatérő gyerekek, akik már évek óta részt vesznek a foglalkozásokon.

– Igyekszem úgy összeállítani a programokat, hogy aki minden táborba eljön, annak is legyen mindig valami újdonság, amit megtapasztalhat, megtanulhat – mondta Vass Zsuzsa.

Ha agyagos foglalkozás van, akkor a korongozásnak van a legnagyobb sikere – mondta Bartha Violetta keramikus
Fotó: Márton Anna

Az óvodásokat is várják

– Készülünk egy negyedik Törpe táborra is, ami az ovisoknak szól. Azt is maximum tíz fővel tartjuk, éppen azért, hogy mindenkire oda tudjunk figyelni, és minél több dolgot meg tudjunk nekik mutatni, taníta­ni. Nálunk alap, hogy játszva tanuljanak és örömmel alkossanak. Ki vannak éhezve, hogy megtapasztalják már kis korban azt, milyen jó alkotni, mert ilyenkor kikapcsolódik az ember és feltöltődik. A gyerekek ezt nagyon élvezik – mondta a táborszervező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában