galériával és videóval

2021.07.25. 17:17

Hazai sikert hozott az első Csemői Vágta

Először rendezték meg a Csemői Vágtát szombaton a Csuda Csikó Tanyán. A versenyen a Nemzeti Vágtán való részvételt lehetett kivívni. A nagyok versenyén győzött a papírforma és a csemői Petrik Tamás futott be elsőként a célba Vicces hátán.

Horváth Péter

Első alkalommal rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamát, a Csemői Vágtát szombaton, a Csuda Csikó Tanyán. Csemő 2015-ben indult először a Nemzeti Vágtán, 2017-ben a csemői Petrik Tamás nyerte meg az országos a versenyt, mellyel a település beírta nevét a Vágta történetébe.

– Petrik Tamás győzelme alkalmával fogadtuk meg, hogy egyszer Csemőben elővágtát rendezzünk, mellyel ki lehet vívni a budapesti futamon való részvételt – mondta dr. Lakos Roland, Csemő polgármestere. A Csemői Vágta az országos esemény szinte minden elemét tartalmazta: Kocsitoló versenyt, kishuszárok és nagyhuszárok versenyét előfutamokkal és döntőkkel. A versenypályához a Kézművesek és az Ízek utcája vezetett, ahol kézműves termékeket vásárolhattak és helyi, illetve az induló települések ízeit kóstolhatták meg a nézők.

A fiatal versenyzők, vagyis a kishuszárok másfél kört tettek meg az előfutamokon, illetve a döntőben. A négy előfutamon Medina, Felsőlajos, Nyírbogát, Dunapataj, Szolnok, Lajosmizse, Nyírtelek, Hernádnémeti, Szalafő, Hortobágy, Mezőtúr és Bodony indított ifjú lovast.

A felnőtt versenyzők két és fél körön csaptak össze. A felnőtt nagyhuszárok Ceglédről, Látrányról, Kétegyházáról, Csemőből, Albertirsáról, Őcsényről, Fülöpszállásról, Ajakról, Hortobágyról és Csernátonból érkeztek. A négy előfutam győztesei vívhattak meg egymással a döntőben a győzelemért. A döntő résztvevői automatikusan kvalifikálták magukat a 72 fős nemzeti versenyre.

A fiatalok közül Felsőpakonyból Nagy Regina nyert Baroness nevű lován Felsőpakonyból, második lett Bodony, Juharos Jadvigával Salvatinon, harmadik Szalafő Fekete Emmával BT Silver Moon lován, negyedik lett Lajosmizse, Csörgő Lilien Vezérrel. A felnőttek viadala hazai sikert hozott. Győzött Csemő Petrik Tamással Vicces nevű lován, második lett Őcsény, vagyis Kovács Levente Korona Tangóval, a harmadik Látrány Kövesdy Zsolttal Nic-Nac-on, a negyedik Ajak, Bak Edina Roven Gildran Rozi nevű lován.

– Csemőiként a Csemőben megrendezett versenyen azért van rajtam némi nyomás – válaszolta Petrik Tamás az előfutambeli győzelme után arra a kérdésre, hogy milyen hazai pályán versenyezni. – Nagyon sok munkával, edzéssel készültünk a versenyre. A kicsi körpályán nehéz előzni, ezért nagyon fontos a jó start, ami fél siker. Vicces nagyon jól startol, amit külön is gyakorolunk és olyan sok start-cél győzelme volt, hogy amikor ráléptünk a pályára, már pontosan tudta, hogy mi a dolga – mondta Petrik Tamás a hazai versenyről.

A kocsitoló versenyt is Csemő nyerte, második Abony, a harmadik helyezett pedig Cegléd lett.

A versenyek között fellépők szórakoztatták a nagy számú kilátogatót. Bemutatót tartott az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Szakosztálya, a Kecskeméti Hagyományőrző Honvédek, a Csuda Csikó Lovas-Íjász Egyesület, a Csákberényi Csikósok és az Alberti Drótos Vizsland Kennel vizsláit is megtekinthették a nézők. Este pusztabál követte az ünnepélyes eredményhirdetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában