károk

2021.07.01. 07:00

Hatalmas vihar pusztított Kecelen

Kecel környékén a termés negyven százaléka kárba veszett.

Barta Zsolt

Forrás: shutterstock.com

Bár működtek a jégelhárító berendezések, de a hatalmas vihar pusztító hatását talán csak tompítani tudta a rendszer Kecelen.

Mint ismert, múlt pénteken egy hidegfront érkezett az országba, jelentősen csökkentve az addigi hőségnapok afrikai hőmérsékletét. A front viharokat hozott magával. Elérte Kecelt is, és mintegy 7 kilométeres sávban pusztított. Ha ez augusztusban történik, akkor a földről lehetett volna szüretelni.

A gyümölcsösök és kukoricások is nagy kárt szenvedtek.

Az önkormányzat honlapján 40 százalékos kárról tudósít a város vezetése. A honlapon az olvasható, miszerint június 25-én a HUNGAROFORCE Kft. – amely a jégelhárító rendszer műszaki és szakmai felügyeletét biztosítja – 14 óra 36 perckor értesítést küldött, hogy jégeső várható, s ezt követően, 14 óra 53 perckor megindították az üzemeltetését mind a négy jégelhárító berendezésnek, egészen szombat 08 óra 07 percig. A 21 óra 22 perckor Baranya irányából, több mint 100 kilométer per órás sebességgel érkező orkán ellen szinte hatástalan maradt.

A közlemény megfogalmazása szerint a jégelhárító rendszer teljes fokozaton, a lehető legnagyobb odafigyelés mellett működött, ennek ellenére sajnos a szélsőséges időjárási anomália kivédése nem volt lehetséges. Ezt erősítette meg kérdésünkre Gáspár Ferenc megyei agrárkamarai elnök is, aki azt mondta, hogy egy átlagos vihar erejének a sokszorosa pusztított, amely ellen nagyon nehéz védekezni.

Drágszélen okozta a leg­nagyobb károkat a vihar, de Kecelen is súlyos gondok elé néznek a gazdák.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában