CSÓLYOSPÁLOS

2021.07.12. 09:00

Folytatni szeretnék a kerékpárút építését

A Halasi Bringabarátok Egyesület tagjai, az erdélyi testvértelepülés, Erdőfüle képviseletében a Lázár házaspár, a 86 éves Balázs Antal fafaragó – akinek több alkotása díszíti Csólyospálos köztereit – és még nagyon sokan ott voltak szombaton a falu kerékpárútjának avatóján.

Tapodi Kálmán

Á. Fúrús János, Rideg László és Patkós Zsolt vágta át a nemzeti színű szalagot

Fotó: Tapodi Kálmán

A községvezetés négy éve határozta el, hogy táblától tábláig kerékpárutat építenek a települést kettészelő főút mentén. A célra sikeresen pályáztak a megyei önkormányzat irányította területfejlesztési programon, ám az elnyert 117 millió forint nem volt elég a kivitelezésre. Sőt, további megyei támogatás, illetve önerő is kellett, hogy végül 139 millió forintból elkészülhessen az 1,2 kilométeres bicikliút.

A kerékpárút előtörténetéről, vagy éppen a kivitelezés során adódó konfliktusokról Á. Fúrús János polgármester számolt be az avatón.

Hozzátette: szeretnék folytatni a bicikliutat és pályáznak a hiányzó, valamivel több mint 500 méter elkészítésére is. Számításaik szerint mind­ehhez hetven-nyolcvan millió forintra lesz szükségük.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: Bács-Kiskunban sok helyen épült kerékpárút az elmúlt fejlesztési ciklusban, illetve készül az a szakasz is, ami összekapcsolja az itteni bicikliutakat a Duna menti, európai kerékpárút-hálózattal. Hozzátette: több mint nyolcvan kilométer kerékpárutat adtak már át, és folytatni akarják a hálózat bőví­tését.

A bicikliutat, a kerékpárokat és az útra kelőket Gál József plébános szentelte fel. A bringák között ott voltak Karászi György helybeli gyűjtő kétkerekűi is, amelyek közül a legöregebbet 111 éve gyártották.

Á. Fúrús János, Rideg László és Patkós Zsolt vágta át a nemzeti színű szalagot
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában