galériával és videóval

2021.07.15. 20:00

Felhelyezték a szalkszentmártoni templom toronysüvegét

Csütörtökön felhelyezték az új toronysüveget a szalkszentmártoni református templomra. A régi, 16 méter magas és 8,7 tonna súlyú, horganyzott vaslemezből készült toronysisakot február végén emelték le az épületről, mert a fa tartószerkezete olyannyira elvetemedett és elkorhadt, a vaslemezek pedig annyira korrodálódtak, hogy az egész cserére szorult.

Horváth Péter

– Már a régi toronysisak leemelésekor látszott, hogy a tetőzet nagyon rossz állapotban van, ezért volt szükség a teljes újraépítésre, amit Ócsai Sándor ráckevei mester végzett. Teljesen új szerkezetet kapott a torony és a horganyozott vaslemezeket rézborítás váltotta fel, ami összesen 10 tonnát nyom, ebből mintegy másfél tonnát tesz ki a rézfelület. Ez időtálló és nemes anyag, méltó egy templom toronysisakjához. A toronysisakon a Jézushoz vezető Betlehemi csillag és a Péter tagadását felidéző kakas alakja látható – mondta Alföldy-Boruss Dániel református lelkész a csütörtöki felhelyezés előtt, hozzátéve, hogy a régi építmény nem tartalmazott időkapszulát, de a gyülekezet képviselői július elején egy dokumentumokat, leveleket és emléktárgyakat tartalmazó, rézből készült időkapszulát helyeztek el a süveg toronygömbjében.

– A több mint 200 éves épület megújulási folyamata 2016-ban kezdődött, akkor gyűjtést szerveztünk és az építési engedélyeket megszereztük, utána pedig 2019-ben Isten megáldotta a mi kevesünket és lett belőle sok – utalt a lelkész a 120, majd a későbbi 220 millió forintos állami támogatásra, melyből megvalósulhat a teljes felújítás. A munkálatok első ütemében megújult a főhajó tetőzete, a külső vakolat és elkészült a nyílászárók restaurálása. Idén kezdődött el a teljes körű belső- és külső felújítás, ami jelenleg is zajlik, de a zsalugáterek a toronyórával együtt már elkészültek.

Az 1862-ben épített orgonát is felújítják, jelenleg a műhelyben van, szétszedett állapotban. Új front sípsort kap a gyülekezeti énekek kísérésére alkalmas hangszer, melyet várhatóan októberben istentisztelet keretében felavathanak.

Hogy mit jelentett a szalkszentmártoniaknak a történelmi megújulás, az is mutatta, hogy megtelt érdeklődőkkel a templom környéke, a református közösség pedig frissítőkkel és rétessel kínálta a kilátogatókat. A ráemelést megelőzően a gyülekezet fiataljai lelkészük vezetésével hálaéneket zengett a megemelt toronysüveg előtt.

– A lehetetlen lehetségessé vált. A helyiek régi vágya volt, hogy megújuljon a templom. A szalkszentmártoniak megmaradó közösség, helyben képzelik el az életüket, ezért is fontos a hitük szimbólumának megújulása

– válaszolta Alföldy-Boruss Dániel arra kérdésre, hogy mit jelent a templomfelújítás a település számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában