Orgovány

2021.07.15. 06:55

Emlékszobára, panoptikumra és falunapra is jut a pályázati pénzből

Az orgoványi művelődési ház három és fél millió forintot nyert a hungarikum­pályázaton a napokban. A forrásból szobát hoznak létre dr. Tóth Zoltán emlékére, panoptikumot alakítanak ki, és még a falunap megrendezésére is jut belőle.

Horváth Péter

Gellért Imréné Etelka, a dr. Tóth Zoltán-emlékszoba megálmodója

Fotó: Horváth Péter

Az orgoványi művelődési ház a napokban nyert három és fél millió forintot a hungarikumpályázaton kulturális célú felhasználásra. Az összeg egy részét az orgoványi kötődésű dr. Tóth Zoltán, az Ifjú Vakok Intézete, később a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola igazgatója emlékének szentelt szoba kialakítására fordítják. Az emlékszoba a Molnár Gergely utcai volt Csollák-házban kap helyet a közeljövőben, ahol egyébként a mentési pont is működik – tájékoztatott Tóthné Szakolczai Tünde, az orgoványi művelődési ház vezetője.

Tóth Zoltán orgoványi munkásságáról Gellért Imréné Etelka helybéli nyugdíjas pedagógus, az Orgoványi Kulturális Egyesület és a helyi értéktár bizottság tagja írt emlékkönyvet, mely a lakiteleki Antológia Kiadó gondozásában jelent meg 2015-ben. A szerzőben a könyv megírásához végzett mintegy évtizedes kutatómunka során felötlött, hogy egy helyiséget rendezzenek be a jelentős tudós és pedagógus tiszteletére.

Tóth Zoltán sokat tett a korabeli Orgovány jólétéért: képviselő-testületi és presbitériumi tagként, valamint egyházbíraként is a település haladását, kulturális fejlődését szolgálta, emellett a szegényeket is pártfogolta. A jelentős tudósként számontartott pedagógus, Szondi Lipót és Ranschburg Pál szellemi közösségéhez tartozott, aki tudományos szempontból is kötődik Orgoványhoz, mert ott fejezte be Általános gyógypedagógia című tankönyvét. A könyv mellett számos egyéb formában is ápolja a település a jeles férfi emlékét: emlékpark és életműdíj őrzi a nevét, és az általános iskola névadója lett.

Gellértné Etelka elmondta, hogy immár egy szerény anyagi fedezet és a helyi vezetés is mögötte áll, így eljött az ideje, hogy létrehozzák az emlékszobát, melyben Tóth Zoltán korabeli dolgozószobájának rekonstrukciója kap helyet, és kivetítőn mutatják be a Vakok Intézete régi és mostani életét.

Ehhez Somorjai Ágnes, a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye intézményvezetője biztosítja a fotóanyagot.

Gellértné Etelka hozzátette, hogy Tóth Zoltán előremutató módszerekkel fejlesztette az intézet látássérült tanulóit, nagy hangsúlyt fektetve a saját élményekre és a képzetviláguk mozgósítására. Ennek keretében tapintás alapján segített bemutatni az egyes állatfajtákat, amihez kitömött állatokat használt. Ezért kitanulta az állatpreparálást a Magyar Nemzeti Múzeumban, és az általa készített preparátumokat is bevonta a fejlesztőprogramjába. Erre reflektálva preparált állatok is helyet kapnak az emlékszobában. Mindezek mellett korabeli visszaemlékezések idézik meg az Orgoványhoz kötődő tudós alakját.

Gellért Imréné Etelka, a dr. Tóth Zoltán-emlékszoba megálmodója
Fotó: Horváth Péter

– A célunk, hogy maradandó, a szabályoknak megfelelő és hitelesített emlékszobát alakítsunk ki, ahová bárki betérhet és megismerheti Orgovány e fontos alakjának életművét – zárta gondolatai Gellértné Etelka.

A pályázati forrásból ugyancsak a Csollák-házban kialakítanak egy panoptikumot Tóthné Szakolczai Tünde tervei alapján, ahol a helyi népviseletet és a csikósöltözéket tekinthetik meg a betérők, illetve Orgovány pusztai látképét is megcsodálhatják egy nagy méretű molinón. Szintén a pályázat biztosította összegből rendezik meg a háromnapos falunapot augusztus végén. Ez lesz az első év, amikor Orgovány is bekapcsolódik az eddig Kunszállás, Jakabszállás és Fülöpjakab nevével fémjelzett Falvak Éjszakájába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában