kirándulás

2021.07.04. 15:00

A túrázók a pincéket is meglátogattak a solti Szőlőhegyen

Szőlőhegyi bakancstúrával nyitotta meg ez évi nyári rendezvényeit a Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár. A hatodik alkalommal megrendezett eseményen közel százötvenen vettek részt.

Lencsés P. Anna

A remek hangulat kitartott a túra végéig

Fotó: Huber Ágnes

Farkas Beáta, az intézmény igazgatója elmondta a baon.hu-nak, hogy az előzetes regisztrációhoz kötött, ingyenes program évről évre egyre népszerűbb. Ebben az évben főleg fiatalok és családok jöttek el, hogy bejárják a solti szőlőhegy lankás útjait.

A résztvevők a városi könyvtár parkjában gyülekeztek, innen indultak el a kijelölt távra. A hat kilométeres út alatt négy helyen pihentek meg a túra résztvevői. Elsőként a Nitsch-Török, majd Szabó Dávid, ezt követően Nagy Ernő és felesége családi pincéjénél. Ezeknél az állomásoknál a tulajdonosok bemutatták pincéjüket, beszéltek a saját szőlőikben termelt szőlőfajtákról és a belőlük készített borokról, amelyekből meg is kínálták a túrázókat. A háromórás gyaloglás a 2020-ban alapított Báslána Borászatnál ért véget. ifj. Nyéki József és Laki András házigazdák bemutatták új pincészetüket, amelynek az egykori gróf Vécsey család kétszáz éves, impozáns pincéje ad otthont.

– Örömmel látjuk, hogy a helyieken kívül vidékiek is egyre inkább eljönnek népszerű rendezvényünkre.

Ebben az évben is csatlakoztak hozzánk a Dunaegyházi Gyaloglóklub tagjai, voltak résztvevőink Fülöpszállásról, Kecskemétről és Hartáról is.

A pandémia utáni első rendezvényünk igazi közösségi élményt adott. A mozgás népszerűsítésén túl szeretnénk megismertetni Solt egyedi kincsét, a Szőlőhegyet, amely valódi különlegesség, és sokan ezeken a gyalogtúrákon jönnek rá, milyen sok szépséget rejt. A bakancstúrákon kívül is szervezünk még rendezvényt a solti Szőlőhegyen, augusztus huszadikán lesz a pincepörkölt-fesztivál, amely harmadik alkalommal valósul meg. A meglátogatott pincéknél szívből jövő, igazi solti vendéglátásban volt részünk és azzal köszöntek el a tulajdonosok, hogy visszavárnak – mondta el a túraszervező intézmény igazgatója, Farkas Beáta. A háromórás kirándulás végén a résztvevők egy-egy tányér babgulyás mellett, beszélgetéssel zárták az élményekkel teli napot

A remek hangulat kitartott a túra végéig
Fotó: Huber Ágnes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában