Bolyai

2021.07.07. 17:30

A szakma is felfigyelt a tehetséges kecskeméti fiatalokra

A városvezetés és a szakma is felfigyelt a bolyais tehet­ségek környezetvédelmi projektjére. Fekete Bálint Endre, Hornyák Máté Tamás, Szekeres György személyesen mutatta be a környezeti mérő-adatgyűjtő egységüket, mellyel már számos rangos tanulmányi versenyen bizonyítottak.

Sebestyén Hajnalka

A közelmúltban rendhagyó szakmai találkozónak adott helyet a kecskeméti Bolyai János Gimnázium. Lapunk többször is hírt adott már a bolyais diákok – Fekete Bálint Endre, Hornyák Máté Tamás, Szekeres György – sikereiről, a tudományos konferenciákon elért eredményeikről, a környezetvédelmi projektjeikről. Most újabb mérföldkőhöz érkezett a tanulók odaadó szakmai munkája.

A most megtartott szakmai találkozó is rámutatott: a kutató tanulók elméleti munkájának gyakorlati alkalmazásai is lehetnek. A rendezvényen a gimnázium fizika szaktantermében megjelent érdeklődőket elsőként dr. Harnos István iskolaigazgató köszöntötte. Ezt követte a végzős trió, Fekete Bálint Endre, Hornyák Máté Tamás, Szekeres György tanulók magas szintű szakmai bemutatója, melyben a részt­vevők az általuk készített környezeti mérő-adatgyűjtő egységet és annak gyakorlati alkalmazási lehetőségeit ismerhették meg.

Az előadás után helyszíni bejárás történt az iskola tetőterén, ahol a tanulók élőben mutatták be a működő rendszert. Az adatok begyűjtésére, tárolására és továbbítására Horváth Tibor rendszergazda segítségével az iskola informatikai rendszerét tették alkalmassá.

Balról: Fekete Bálint Endre, Ticz Ádám, Szűcs András, Hornyák Máté Tamás és Szekeres György

Ennek köszönhetően hálózatban működnek a város különböző mérőpontjaira telepített készülékek, melyek folyamatosan és szinkronban mérnek, és küldik az adatokat. Ez a lehetőség tette érdekessé, keltette fel a figyelmét Kecskemét város vezetőségének.

A helyszíni bejárás során Gaál József alpolgármester kiemelte a kreatív ötletben rejlő lehetőséget és ennek hasznosítását a város légköri szennyezési gócainak feltérképezésében. A Környezetfejlesztési csoport részéről Györkös Barnabás csoportvezető a mérések fontosságát, Varga Levente térinformatikus és Kanalas Imre, a Városfejlesztő Kft. részéről a konkrét megvalósítás lehetőségeit vázolták, a mérési adatok elemzésének jelentőségéről tájékoztatták a jelenlévőket.

A gimnáziumban évek óta folytatott diáktudományos munka gyakorlati alkalmazása a Neumann János Egyetem támogatása mellett a Magyar Agrár- és Természettudományi Egyetem urbanisztikai tanszék oktatóival, Mandula Péter hallgató részvételével bővült. Az Urban Manage­ment Solution Kft. képviseletében bemutatatták az általuk fejlesztett környezeti egység kínálta lehetőség. Képviseletükben Ticz Ádám, Ecsedi István és Szűcs András az iskola tetőterén végeztek méréseket, szakmai megbeszélést a Nemzeti Tehetségprogram és az Útravaló – Út a Tudományhoz pályázati támogatás keretében megvalósuló kutatási projektek jövőbeli fejlesztési lehetőségeiről.

A szakmai találkozó a diákok tanárának, Sikó Dezső szaktanár értékelésével, köszönetnyilvánításával fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában