kellemetlen szagok

2021.07.21. 17:25

A sertésnevelő telep bűze miatt panaszkodnak a fülöpjakabiak

Tavasszal kezdte meg műkö­dését a sertésnevelő telep Fülöpjakab külterületén. A kánikula beköszöntéig nem is volt gond a telep működésével, a forrósággal párhuzamosan azonban a bűz és a legyek is megjelentek. A környékben élők szerint néha elviselhetetlen szag árasztja el a falut, sőt, a szomszédos Kunszálláson élők is panaszkodnak.

Vajda Piroska

A telepen mintegy nyolcezer sertést nevelnek

Forrás: Illusztráció: MW

Fotó: Nagy Norbert

Néhány hete lakossági fórumot, hétfőn pedig rendkívüli testületi ülést hívott össze Bodor Sándor polgármester a sertésnevelő telep ügyében a fülöpjakabi faluházban. A tanácskozáson elhangzott, hogy a mintegy nyolcezer sertés nevelésére alkalmas telepről áradó bűz és a légypopuláció megnövekedése okán az önkormányzathoz és a hatóságokhoz is több bejelentés érkezett. A szakhatóságok a korábbi ellenőrzések során nem tártak fel hiányosságot, ám az újabb bejelentések hatására jelenleg is vizsgálódnak a telepen, amely egyébként a szükséges engedélyek birtokában kezdte meg márciusban a működését.

A telepen mintegy nyolcezer sertést nevelnek
Fotó: Illusztráció: MW

A képviselők felvetéseire válaszolva Hegedűs Béla, a telep vezetője elmondta, a sertésnevelő a legmodernebb technológiákat alkalmazva működik, ezt bárki bármikor megtekintheti. Ugyanakkor azt is hozzátette, igyekeznek a felmerült problémákra mielőbb, még a nyáron megoldást találni. Bár a telepvezető szerint a sertésnevelő istállóiban és közvetlen környékén nincs büdös, a szaghatás csökkentésére hamarosan egy olyan olasz technológiát alkalmaznak, amely közömbösíti a szellőztető rendszeren keresztül kiáradó kellemetlen szagokat.

Arról is beszélt, hogy a trágyát zárt rendszerben kezelik, és csak a tisztított szennyvizet engedik ki egy tárolóba, ahol a vizet speciális növények tisztítják tovább. Problémát jelenthet, hogy ezek a vízinövények nemrég lettek telepítve, így nem elég nagyok és egyelőre nem elég hatékonyak. Mindazonáltal a közelmúltban ezt a tárolót két méter magas hullámpala-kerítéssel is körbevették. Hegedűs Béla arra is felhívta a figyelmet, hogy az előírásoknak megfelelően bio­lógiai szerrel folyamatosan permetezik a legyeket a telepen, ezért szerinte nem a sertésnevelő miatt szaporodtak el a legyek a faluban.

A telepvezető válaszait meghallgatva a képviselők leszögezték, nem az a céljuk, hogy bezárjon a sertésnevelő telep, hanem az, hogy normális életet élhessenek a fülöpjakabiak és a környékbeliek, ezért mielőbb konszenzusra szeretnének jutni az ügyben.

A megbeszélés zárásaként elhangzott, hogy miután megvalósult a szaghatás csökkentésére irányuló fejlesztés, újabb lakossági fórumot tartanak, ahol ismét minden érintett elmondhatja a tapasztalatait. Ugyanakkor az ügy mielőbbi rendezése érdekében Szabó István alpolgármester aláírásgyűjtésbe kezdett, eddig az íveket közel kétszáz fülöpjakabi és kunszállási lakos írta alá.

A képviselők leszögezték, nem az a céljuk, hogy bezárjon a sertésnevelő telep
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában