szárazság

2021.07.08. 18:22

A lakosság segítségét kérik Kecskeméten a facsemeték locsolásában

A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. a közösségi oldalán azt írja, hiába túlóráznak dolgozóik, nem győzik a rengeteg fiatal facsemete és évelő növény öntözését, ezért kérik önkéntesek jelentkezését. Az alpolgármester is azt mondta, ha valaki látja, hogy a háza előtt szenved egy kis fa, öntsön alá néhány vödör vizet.

Hraskó István

A 10 millió fa Kecskemét Egyesület tagjai a városban több helyen locsolókannákban hordják a közkutakról a vizet a facsemeték alá

Fotó: Hraskó István

Szinte drámai hangvételű " target="_blank" rel="noopener noreferrer">felhívást tett közzé csütörtökön közösségi oldalán a KVÜ. Mint írják, kapacitásaikat végletekig kimerítve, túlórázva öntözik heti egy alkalommal a fenntartásukba tartozó közel 2 800 facsemetét, és naponta kézi és gépi erővel a körülbelül 3000 négyzetméteren ültetett mintegy 34 ezer egynyári növényt. Egy elültetett fa minimum 5 éves gondozást, száraz időszakban heti legalább egyszeri locsolást igényel, míg a gyökérzete úgy megerősödik és olyan talajvíz rétegig leér, amely már biztosítja önálló életét.

– Eddig nem volt szükség az évelők locsolására, azonban félő, hogy a szárazság ezt az állományt is megviseli. Sajnos erre már nincs kapacitásunk. A város rövid távú tervei között szerepel locsolójármű beszerzése, azonban az ügylet lebonyolításáig minden civil, lakossági vagy céges segítség életmentő lehet. Több civil szervezet, társasházi, utcabeli közösségek, magánszemélyek is részt vesznek a közterületi növények gondozásában – köszönet nekik! A jelenlegi helyzetben azonban még több önkéntes segítségre van szükség! Kérjük, aki száradozó facsemetét, cserjét észlel és lehetősége van rá, járuljon hozzá az életben maradásukhoz azzal, hogy – az általunk biztosított heti egy alkalmon felül – önt egy-egy vödör vizet a kókadó növényekre. Azon felül, hogy jó érzés a közösségért tenni, a növények meg fogják nekünk hálálni a törődést. Most nekik van szükségük ránk, de hosszú távon nekünk van szükségünk rájuk! Csak együtt tudunk élhető várost teremteni! – áll a KVÜ posztjában.

Nem rejtik véka alá a problémát

A téma a csütörtöki közgyűlésen is téma volt, ugyanis Király József ellenzéki képviselő interpellációjában kérte a polgármestert, hogy soron kívül intézkedjen a városi zöldfelületek megfelelő öntözéséről és a szükséges kertészeti munkák mielőbbi elvégzéséről.

Emlékeztetett arra is, hogy még áprilisban kérte, hogy a szakmai bizottságok, a felelős alpolgármester és tanácsnok, az érintett civil szervezetek és bizottságok egyeztessenek a zöldfelületek gondozásáról, hogy a nyári kánikulában a növények ne száradjanak ki, de a megbeszélésre sajnos nem került sor. Hozzátette, már tavasszal látni lehetett, hogy a kiültetett fák öntözése meghaladja a KVÜ kapacitásait.

Fotó: Városüzemeltetési Kft

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester írásbeli válaszából egyrészt kiderül, hogy az idei költségvetés a park-és közterület-fenntartási feladatokra 627 millió forintot biztosít, ami a tavalyihoz képest 43 százalékkal magasabb összeg. De a hatékonyság növelése érdekében, többek között két locsolóautó beszerzésére még 253 millió forint támogatást biztosítanak a KVÜ-nek.

Az önkormányzat a 10 millió Fa Kecskemét Egyesülettel is megállapodást kötött a faültetések, fapótlások esetére az utógondozásról, ápolási teendőkről.

Király József nem fogadta el a választ, mint mondta, látja az igyekvést, de a Városüzemeltetési Kft. szerinte nem tudja kezelni a problémát. Kijelentette, a város nem mondhat le a zöldfelületeiről, pénzt kell bele fektetni, hogy legyen elegendő eszköz és munkaerő.

Falu György Tamás alpolgármester egyetértett az ellenzéki képviselővel abban, hogy több öntözésre lenne szükség.

– Amikor ez a nagy erdősítési-fásítási láz egy-másfél éve beütött, sok vitám volt, hogy ezt nagyon ésszel kell ám csinálni. Az erdőtelepítésnek számos követelménye van, a facsemetéket pedig gondozni kell. A lelkesedés minden józan hangot elsöpört. Örvendetes, hogy ilyen rengeteg facsemetét elültettek, de jelenleg azzal küzdenek, hogy ez a 3500 pontosan hol is van – fogalmazott Falu György. Szerinte a KVÜ-t „sokkszerűen” érte a rengeteg kis fa, és még túlórázással, hétvégi munkával is nehezen boldogulnak.

Egy „tanmesét” is megosztott az alpolgármester (ő használta ezt a szót), ez pedig úgy szólt, hogy egyszer Katonatelepen útbaigazítást kért, és mikor a megszólított hölgy felismerte, hogy kivel is áll szemben, egyből elpanaszolta, hogy örül a kiásott ároknak, de az eső bemossa a homokot, ki kellene takarítani.

– Mondtam, hogy még van öt percem, adjon gyorsan egy lapátot. Rámnézett, megfordult, bement a házba, és becsapta maga mögött az ajtót – idézte fel Falu György. Mondanivalójának lényege az volt, hogy ha valaki látja, hogy a kis fa szenved a háza előtt, néhány vödör vízzel tartsa életben, és ezzel segítse ki a Városüzemeltetési Kft.-t. Amelynek az is nehezíti a dolgát, hogy locsolóvizet a kocsi csak a záportározóból tud felvenni, hiába van a városban rengeteg tűzcsap, ezeket nem használhatják. Azaz, ha Kadafalván kifogy a tartályból a víz, a locsolókocsi mehet 15-20 kilométert is, míg folytatni tudja a munkát. A polgármesteri választ végül 11 igennel, 7 nem szavazat ellenében fogadta el a testület.

A 10 millió fa Kecskemét Egyesület tagjai a városban több helyen locsolókannákban hordják a közkutakról a vizet a facsemeték alá
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában