sportpályafutás

2021.07.01. 16:43

A hátrány áldásáról tartott előadást Boronkay Péter Nagykőrösön

Boronkay Péter paraltriatlonista tartott lelkesítő, pályafutását és a sport szépségeit bemutató előadást csütörtökön a Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Az eseményt a Nagykőrösi Humánszolgáltató Központ prevenciós tábora keretében rendezte meg a diákok számára.

– Hála Istennek, hogy másfél karral születtem, mert ennek az állapotnak csak köszönhettem az életben. Persze kellett ehhez a sport is, így vált életre szóló előnnyé a kezdeti hátrányom. Bejártam a világot és az Északi- és a Déli- sarkon kívül az összes kontinensen versenyeztem – mondta Boronkay Péter arról, hogy miként lehet az állapota jelentette hátrányból előnyt kovácsolni. A parasportoló hangsúlyozta, hogy teljes életet él és a kötélmászáson és a lólengésen kívül bármit meg tud csinálni. Hogy az állapota valóban nem volt akadály, azt mutatja, hogy

sportpályafutása alatt eddig mintegy 400 éremmel büszkélkedhet és többek között triatlon Európa- és világbajnoki címet szerzett és 9. helyezett lett a Riói Paralimpián 2016-ban.

Beszélt arról is, hogy mi kell az élsportolóvá váláshoz. Itt az egészségi állapot, és a kitartás fontosságát hangsúlyozta, de talán még ezeknél is fontosabb a mentális állóképesség, ami lehetővé teszi, hogy a bukás után is felálljon a sportoló.

Elmondta, hogy Rióban először szerepelt a triatlon a paralimpiai játékokon és Boronkay sprinttávon versenyzett, azaz 750 méter úszás, 20 kilométer kerékpár és 5 kilométer futás volt a versenytáv. A verseny izgalmán túl is feszült pillanatokat élt át a kerékpáros szám közben, amikor leesett a lánca. Miután sikerült visszatennie, a 11. helyre csúszott vissza és a futás versenyszámában sikerült két helyezést visszakapaszkodnia úgy, hogy egy tizedmásodperccel előzte meg a mögötte befutót.

A férj és apa Boronkay Péter elmondta, hogy minden nap edz, jelenleg a szeptemberi amszterdami hosszútávú világbajnokságra készül, ahol 3,8 kilométert kell úszni, 180 kilométert kerékpározni és 42 kilométert futni, mindezt egy nap alatt.

Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában