galériával

2021.06.28. 13:55

Több mint nyolcmillió forint gyűlt össze a halasi kórháznak

A várakozásoknál is nagyobb sikerrel zárult Kiskunhalas főterén a Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró programsorozatának idei harmadik rendezvénye. A gyógyszeripari cég 3,5 millió forint alapadományához, amit a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház számára ajánlott fel, további 5,2 millió forint gyűlt össze a szűrővizsgálatok és az online közvetítések aktivitása után, amit ugyancsak a gyógyszergyártó vállalat ajánlott fel. Az összesen 8,7 millió forint adományról szóló demonstrációs csekket dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató és Kuris István László alpolgármester örömmel vették át Gál-Olasz Saroltától, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR csoportvezetőjétől.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A Richter Egészségváros programsorozat második alkalommal látogatott el Kiskunhalasra, ezt megelőzően 2013-ban, amikor a gyógyszergyártócég alapadományának és a lakosság pontgyűjtésének köszönhetően több mint ötmillió forinttal gazdagodott a halasi kórház.

A vasárnap rendezvény a kórház helikopter leszálló pályáján kezdődött a légi mentők bemutatkozásával, ahova fél kilenckor megérkezett a szentesi légi mentő bázis mentőhelikoptere, rengetegen voltak kíváncsiak rá. A helyi tűzoltók is felvonultak két gépjármű fecskendővel, nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is nagy élmény volt ismerkedniük a mentőszerekkel.

Az Egészség ezreknek, milliók a kiskunhalasi kórháznak elnevezésű egésznapos programsorozat a város központjában, a Bethlen Gábor téren felépített Richter Egészségvárosban folytatódott, ahol Abaházi Csaba rádiós műsorvezető volt a házigazda, dr. Szepesvári Szabolcs, a halasi kórház főigazgatója, Kuris István László alpolgármester és Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR csoportvezetője köszöntötték a szűrővizsgálatokra érkezőket.

A nap folyamán előadást tartott Szlávik János a jelenkorban előforduló járványokról, Szepesvári Szabolcs főigazgató a halasi kórházat mutatta be, Kuris István László alpolgármester pedig az egészségmegőrzést is segítő helyi szabadidős és turisztikai fejlesztésekről számolt be a Radványi Dorottya televíziós műsorvezetővel az Agóra sátorban folytatott beszélgetés során. Ugyanitt a csontritkulásról annak megelőzéséről, a depresszióról és a szorongásos zavarokról, a memória világáról és a női egészségről is folytak beszélgetések.

A Richter a nőkért elnevezésű sátorban Szili Nóra várta az érdeklődőket, vendégeivel a lelki egyensúlyról a környezettudatosságról és a fenntarthatóságról beszélgetett. Béres Alexandra fitneszedző, sportoló a női testképről, a mindennapi mozgásigényről tartott előadást, míg Jaksity Katával a tabuk nélküli nő létről folyt kerekasztal beszélgetés.

 

Az aktív egészségmegőrző sátorban nyak-, gerinc-, csípő-, térd és lábtorna gyakorlatokat lehetett végezni, míg a többi sátorban különböző egészségmegőrző szűrővizsgálatokon lehetett részt venni. A Richter Gedeon Nyrt. 3,5 millió forint alapadományát lehetett bővíteni a szűréseken és tanácsadásokon való részvétellel, egyenként 300 forinttal.

Az Egészségváros előadásainak többsége online is követhető volt, az egyik legnagyobb közösségi oldalon, hogy azok is részt vehessenek a rendezvényen, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Bethlen Gábor térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Kiskunhalasi Semmelweis Kórháznak, mint a személyes részvétel. A videók kedvelése, a hozzászólások, valamint a megosztások mindegyike egy adománypontot, azaz 300 forintot ért.

– Ismét bebizonyosodott, hogy milyen hatalmas társadalmi összefogás áll a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza mögött

– mondta a Richter Egészségváros záró eseményén, a nap vége felé Szepesvári Szabolcs főigazgató, amikor Gál Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR csoportvezetője bejelentette, hogy minden várakozást felülmúló összeggel sikerült megnövelni a felajánlott alapadományt, így összesen 8,7 millió forinttal támogatja a gyógyszergyártó cég a halasi kórházat. Az intézmény vezetése nagy hangsúlyt fektet a társadalmilag is egyik legjelentősebb szakterület, a szülészet-nőgyógyászat fejlesztésére, de emellett szükséges általánosságban is a kórházi infrastruktúra, a betegek komfort érzetének a növelése, ezért erre a célra fogjuk fordítani a kapott támogatást, mondta a kórház főigazgatója.

Gál Olasz Sarolta kiemelte:

az adományszerzésen felül azért is fontos volt ez a nap, mert nagyon sokan vettek részt a különböző szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon.

– Prosztataszűrésen például 130-an vettek részt, és a mai napon derült ki négy ember számára, hogy súlyosan figyelmeztető értéket mutatott a vizsgálat eredménye és mindenképpen szükségesek a további vizsgálatok és a szakorvossal való együttműködés. Itt derült ki az is, hogy az elvégzett 312 vérnyomásmérés közül, hogy 10 esetben kétszáz fölötti értéket mértek, ami szintén azt jelenti, hogy további megelőző orvosi kezelésekre lesz szüksége az érintetteknek – tette hozzá a gyógyszeripari cég munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában