Bács-Kiskun

2021.06.05. 11:30

Több iskolában is korlátozzák a vendégek számát a ballagáson

Az általános iskolák már készülnek a ballagásokra. Az udvarokon megtartott ceremóniákra a végzősök van, ahol csak a szüleiket hívhatják meg, máshol azonban létszámkorlátozás nélkül érkezhetnek a hozzátartozók.

Sebestyén Hajnalka

Szabad téren megtarthatják az intézmények a ballagásokat

Forrás: MW-archívum

Fotó: Illusztráció

A jelenlegi szabályozás szerint május 25-ét követően a ballagási rendezvény a köznevelési intézmények, szakképző intézmények nyitott, épületen kívüli területein megszervezhető, illetve megtartható. Ezen a ballagó gyermek által meghívott személyek életkortól, illetve koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek, de az intézmény zárt részeiben nem tartózkodhatnak. A belépés rendjét, az intézmény zárt részein történő áthaladás rendjét, valamint a szabadtéri eseményekre beléptethető meghívottak számát a nevelési, oktatási intézet vezetője állapítja meg, aki a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása céljából a ballagáson betartandó magatartási szabályokat állapíthat meg. Mindezt Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója hírportálunknak megerősítette. Ennek értelmében az érintett igazgatók döntik el, milyen szabályok lesznek érvényben az ünnepségeken.

Kecskeméten, a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában Papp Zsolt igazgató elmondta: az iskolában két ballagó osztály van. Az udvar nagyságából adódóan maximum 500 főben korlátozzák a létszámot, melyet a nyolc évfolyam diákjai, plusz a szülők adják. Az intézményben ugyanis minden évben a ballagás egyben a tanévzáró is, és hálaadó szentmisével egybekötött. A ballagó diákok közvetlen hozzátartozóikat hívhatják meg. Rajtuk kívül még az első és a negyedikes tanulók szülei jöhetnek el, utóbbi azért is fontos, mivel az iskolából többen mennek át nyolcosztályos gimnáziumba, így ők is elballagnak. Az ünnepségen az igazgató külön gratulál minden egyes kitűnő bizonyítványt, igazgatói dicséretet kiérdemlő diáknak. A hálaadó szentmisét a szabadban, a Mária Kápolnánál tartják meg.

A kecskeméti Corvin Mátyás Király Általános Iskolában örülnek, hogy tarthatnak méltó búcsúztatást. Szintén hatalmas az udvar, így Lóczi László igazgató nem hozott létszámkorlátot. Három osztály diákjai ballagnak el, mely 90 gyermeket jelent, plusz a hozzátartozókat. A műsort a 7. évfolyamosok adják.

Ágasegyházán, a Széchenyi István Általános Iskolában is van létszámkorlát – tudtuk meg Ártim János igazgatótól. Az ünnepségre alkalmas udvari rész nagyságából adódóan minden gyermek maximum hat főt hívhat meg a ceremóniára. Ebbe a számba a közvetlen családtagok beleférhetnek. A műsorban a 7. és a 8. évfolyamosok egyaránt részt vesznek.

A ballószögi Kossuth Lajos Általános Iskolában úgy döntöttek, a ballagó diákoknak csak a szüleik és testvéreik lehetnek jelen az ünnepségen. Nyirádi Krisztina intézményvezető hangsúlyozta, próbálják minél kisebb létszámmal megtartani a rendezvényt, az egészségügyi szabályok betartása mellett. Énekkar sem lép fel, csak néhány hetedikes diák szerepel a búcsúztató műsorban. Az osztálytermet és az udvart azonban feldíszítik virágokkal.

Szabad téren megtarthatják az intézmények a ballagásokat
Fotó: Illusztráció / MW-archívum

Az óvodások már elballagtak

Az óvodákban már május végén lezárult a tanév. Helvécián, a Napvirág Óvodában évek óta nem tartanak ballagást. Amreinné Orbán Gabriella vezető úgy véli: nem való még a ballagás ilyen kicsi gyerekeknek. A búcsúzás úgy zajlott, hogy az intézmény egy egész napos játékkal ajándékozta meg a ballagó nagycsoportosokat. A mesés programok mellett ízletes finomságokat kaptak, és még a délutáni alvás helyett is kedvükre játszhattak. Az intézményegységhez tartozó másik helvéciai óvodában, a Kerekerdőben online formában búcsúztak a nagyok az óvodától, melyet videóra vettek, és azt tekinthették meg a szülők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában