közlekedés

2021.06.18. 11:30

Több a jármű, kevés a parkolóhely Kalocsán

Kalocsán, a Negyvennyolcasok terén lévő lakóingatlanok építésekor még nem számoltak azzal, hogy egy-két évtized alatt mennyivel több járműve lesz a kalocsaiaknak, és a parkolók száma akkori viszonyok szerint elegendőnek tűnt. Mostanra azonban ez már nem így van.

Gábor János

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A belváros egyik legforgalmasabb terének parkolási rendje ismét megváltozott, és ennek fontos következményei vannak az itt élőkre is – hívta fel a figyelmet hétfői sajtótájékoztatóján a választókerület önkormányzati képviselője. Dr. Körmendy Szabolcs emlékeztetett: a kétórás időkorlátozással használható parkolózónák területét már tavaly is növelték, akkor merült fel először az itt élők jogos igénye arra, hogy külön engedéllyel korlátlanul használhassák a várakozóhelyeket.

A városatya hangsúlyozta, hogy a Negyvennyolcasok terén lévő lakóingatlanok építésekor még nem számoltak azzal, hogy egy-két évtized alatt mennyivel több járműve lesz a kalocsaiaknak, és a parkolók száma akkori viszonyok szerint elegendőnek tűnt. Mostanra alaposan sikerült rácáfolni: a tér körül elhelyezkedő 90 várakozóhelyre közel ötven ingatlantulajdonos jut, akik napi harcot vívnak az eleve megnövekedett forgalommal és azzal, hogy kétóránként át kell parkolniuk máshová, elkerülendő az akár több tízezer forintos büntetést. A problémáik tovább fokozódtak azzal, hogy most már a Grősz József utca mellett lévő, illetve a posta mögötti parkolók mindegyikét is csak korlátozott ideig lehet használni.

Az önkormányzat, engedve a reális igénynek, külön parkolási engedélyeket ad ki a területen élők számára

– jelentette be Körmendy Szabolcs, kiemelve, hogy a kártyát személyesen, a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán lehet kérni, lakcímkártyával, tulajdoni lappal és a jármű forgalmi engedélyével. Megjegyezte: mivel akadnak olyan családok, akik több autót is birtokolnak, kompromisszumos megoldást kellett kitalálni. Minden ingatlanhoz csak egy engedély igényelhető, nehogy abba a helyzetbe kerüljenek, hogy a tér közel összes parkolóját elfoglalják a lakók, így nem tudnának várakozni az itt működő vállalkozások vásárlói és dolgozói.

A városatya saját felmérései alapján egyébként úgy látja, hogy a környéken lévő körülbelül harminc vállalkozás dolgozói, vásárlói és ügyfelei számára lesz elég várakozóhely, mert napközben csak egy-két tucatnyi autót hagynak a parkolókban az itt élők.

Hajas Judit közös képviselő és dr. Körmendy Szabolcs városatya
Fotó: Gábor János

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában