szabály

2021.06.03. 06:55

Szigorúbban veszik a behajtási rendet a kecskeméti köztemetőben

Egyre több konfliktushoz vezetett, hogy a Kecskeméti Köztemetőbe sok látogató akkor is behajtott autóval, amikor épp temetési szertartás zajlott. Emiatt mostantól szigorúan betartatják az egyébként 2013 óta érvényes szabályt, azaz, hogy hétköznap 10 és 16 óra között tilos gépjárművel bemenni a temetőbe.

Hraskó István

A képviselő-testület 2013-ban fogadta el a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeletet, eszerint a Kecskeméti Köztemető területére gépkocsival hétköznap 7 és 10, valamint 16 és 19 óra között lehet behajtani, 200 forint ellenében (ez a május 1. és november 5. közötti időszakra vonatkozik, november 6. és április 30. között a korábbi zárás miatt a behajtás csak délután fél 6-ig lehetséges, hétvégén és munkaszüneti napokon mindig engedélyezett a nyitvatartási időben). Mozgáskorlátozott vagy az őt szállító személy bármikor és díjfizetés nélkül bemehet gépkocsival.

Herczeg Anikótól, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit kft. temetőgazdál­kodási ágazatvezetőjétől megtudtuk: eddig rugalmasan tudták kezelni a szabályt, ha napközben érkezett valaki autóval, könnyebben bejuthatott, főleg, ha éppen nem volt szertartás. Csakhogy az utóbbi időben egyre gyakrabban tapasztalták alapvető emberi viselkedési normák be nem tartását, amelyek miatt kellemetlen konfliktushelyzetek alakultak ki.

Főleg a koronavírus-járvány alatt csúcsosodtak ki a problémák, hiszen idén az átlagosnál sokkal több temetés volt, pluszidőpontot is be kellett iktatni délután háromnegyed 4-re.

Az autóval érkezők pedig gyakran megzavarták a szertartás vagy a temetési menet méltóságát. Ugyan ki van írva a behajtás rendje a kapu mellé, a legtöbben ezt máig nem veszik figyelembe. Ezért mostantól sokkal szigorúbban korlátozzák a gépkocsik jelenlétét.

Herczeg Anikó
Fotó: Hraskó István

– Törekszünk a rugalmasságra a szabályozás adta lehetőségek között, de vannak helyzetek, amelyekben nem engedhetünk. A temető a csend, a nyugalom és az emlékezés helye kell hogy legyen. A végtisztesség megadása mindenkit megillet, ezt senkitől sem szabad elvenni.

Mindenkinek jár a kegyelet gyakorlásának joga is.

Amikor egy szerettünket búcsúztatjuk, ezeket a mély és fájdalmas pillanatokat nem zavarhatja meg egy elhaladó autó zaja, egy oda nem illő párbeszéd – mondta Herczeg Anikó, aki kiemelte: a korlátozás ellenére is minden hétköznap 6 óra, hétvégén 12 óra áll rendelkezésre azoknak, akik gépkocsival kívánják megközelíteni hozzátartozójuk sírját.

– A közbeeső időszak a temetési szertartásoké, amelyet semmilyen körülmények között nem szabad megzavarni. Ezért nem engedélyezett ekkor a látogatók számára a gépkocsis közlekedés. Mindezek ellenére sokan úgy gondolják, rájuk nem vonatkoznak a szabályok és nem értik, miért nem engedjük őket behajtani. Sajnos nem tehetünk egyedi kivételeket, mert valaki „épp most ér rá”, „más városból jött és nem tudta”, vagy „csak oldalt óvatosan elmenne” és hasonló indokok. A szabályok mindenkire vonatkoznak, kérjük ezt megérteni – hívta fel a figyelmet a temetőgazdálkodási ágazatvezető.

Az aszfaltos és földes utakon az alapvető szabályokat természetesen be kell tartani. Így például nem árt megjegyezni, hogy a megengedett maximális sebesség 10 kilométer per óra. Az utak keskenyek, nem közúti közlekedésre lettek tervezve, a járművek egyáltalán nem, vagy csak nehezen férnek el egymás mellett, és bárhol felbukkanhatnak gyalogosok.

Herczeg Anikó ezért azt is kéri, hogy a temetőben autó­val közlekedők legyenek türelmesek és toleránsak, vezessenek belátóan, óvatosan és a hely szellemének megfelelően, nem zavarva másokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában