galériával

2021.06.05. 12:49

Ökumenikus zarándoklattal emlékeztek Trianonra Kerekegyházán

Ökumenikus zarándoklat indult pénteken Kerekegyházáról a nemzeti összetartozás napján Hetényegyháza érintésével Kecskemétre.

Gulyás Sándor

Ökumenikus zarándoklat Triaonon 101 Kerekegyháza Bács-Kiksun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/06/05

Fotó: Mediaworks

A húsz kilométeres Trianon 101 emléktúrával Magyarország igazságtalan megcsonkításáról emlékeztek meg a szervezők és a résztvevők.

– A zarándoklat ötlete a kerekegyházi Szabó Attilánétól származik. A szervezés márciusban kezdődött, bár akkor még nem tudtuk, hogy a járvány miatt valóra tudjuk-e váltani elképzelésünket. Bárkit megkerestünk, első szóra igent mondott. Szónokol, énekel, segít a lebonyolításban – mondták el hírportálunk érdeklődésére Tóth Imre és Popovics Zsuzsanna, a rendezvény főszervezői.

Az eseményre a helyiek mellett a környező településekről, illetve az ország számos pontjáról, Gyöngyöspatáról, Pécsről, Budapestről, Pilisből érkeztek zarándokok.

– Egy kérésem volt, hogy a rendezvénybe ne vigyünk sem vallást, sem politikát. A zarándoklat üzenetét mindenki magában hordozza, saját maga hitével, lelkületével járulva hozzá a nemzet egységéhez, a megbékéléshez. A zarándoklatot hagyományteremtő céllal hoztuk létre, melyet országosan is szeretnénk kiterjeszteni – hangsúlyozta Szabó Attiláné ötletgazda.

A zarándokok reggel indultak Kerekegyházáról, majd Hetényegyháza érintésével érkeztek a kecskeméti arborétum Mária kápolnájához. A csendes megemlékezésen lovag Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes mondott beszédet. A rendezvény fényét versek, énekek és katonadalok emelték.

Jövőre is lesz ökumenikus zarándoklat

A rendezvénnyel hagyományt szeretnénk teremteni, már át is adtuk a képzeletbeli stafétabotot a Kerekegyházi Lokálpatrióták Egyesületének. Jövőre ők szervezik a zarándoklatot. Idén is részt kivették a részüket a munkából, tehát jó kezekbe kerül a rendezvény – tette hozzá Popovics Zsuzsanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában