koszorúzás

2021.06.28. 06:55

Megemlékeztek a vörösterror mártírjairól Kalocsán

A Lenin-fiúk karhatalmi különítményének mészárlása 102 éve zajlott le, ami legkevesebb húsz ártatlan helyi életét követelte.

Gábor János

Koszorút helyeznek el a kalocsai önkormányzat képviselői

Fotó: Gábor János

A pénteken tartott megemlékezésen tételesen felolvasták az ismertté vált áldozatok nevét, korát, foglalkozását, így érzékeltetve, hogy milyen méltatlanul fiatalon kellett akasztás vagy golyó általi halált halniuk, csupán azért, mert a Tanács­köztársaság ellenségének tekintették őket.

– A Lenin-fiúk nem csak kivégzéseikről, de kegyetlenkedéseikről is hírhedtek voltak. Aki szembe került ezekkel a gyilkosokkal, az egy idő után nem az életéért, hanem a megváltó halálért könyörgött, ami a megnyugvást, a fájdalmak végét jelentette – idézte fel az ünnepség szónoka, Juhász Gábor, annak a Kalocsai Gyermekotthonnak az igazgatója, amelynek a falán márványtábla emlékezteti az arra járót az egykori vesztőhelyre.

1919 júniusában ez előtt az épület előtt akasztották fel a mártírok egy részét, az akkor ott állt nyugati ostorfákra. Az intézményvezető emlékeztetett: a hatalomra került kommunisták elleni mozgalom a Kalocsa közelében, Dunapatajon kitört lázadással indult, és az indulatok végigsöpörtek a Duna mellékén, de a kommunista hatalom véres bosszúja nem maradt el.

– A megtorlás fájdalma a mai napig ott él a szívekben, a keserű könnyekben, amiket akkor is hullattak az árván maradt gyermekek, a megözvegyült asszonyok, a fiaikat elvesztő édesanyák, amikor négy évtizeden keresztül hivatalosan a gyilkosokat kellett ünnepelni – mondta Juhász Gábor. Az áldozatok emlékére elhelyezett márványtáblánál koszorúval és fehér szegfűvel tisztelegtek az önkormányzat képviselői, a civilek és szervezetek.

Koszorút helyeznek el a kalocsai önkormányzat képviselői
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában