kecskemét / galériával

2021.06.25. 20:07

Különleges vendégek részvételével zárult az Argos idei első tábora

Izgalmas, nem mindennapi programokkal zárta első idei nyári táborát Szabó Attila és az Argos Állatvédelmi Egyesület.

Morva Daniella

Mint megtudtuk, az első állatvédelmi tábort tavaly tartotta a csapat, a túljelentkezésnek és a pozitív visszajelzéseknek köszönhetően pedig már ugyanebben az évben duplázniuk kellett. Idén ez sem volt elég, az induló három helyett végül négy táborral várják az állatszerető 5-14 éves korosztályt. Szabó Attila oldalán idén Varga Tibor is nagy segítsége a táborszervezésnek.

– Boldoggá tesz, hogy a gyerekek igénylik, hogy legyen tábor és mindig szívesen jönnek. Többen visszajáró vendégek, de akad olyan is, aki az idei táborok közül többre is jelentkezett – mesélte lelkesen Szabó Attila, az egyesület vezetője. Hozzátette: a kötelező állatvédelmi előadásokon kívül temérdek izgalmas program várja a gyerekeket, és bár a kerete minden tábornak ugyanaz lesz, mindegyiket igyekeznek színesebbé tenni új látogatók bevonásával és különleges lehetőségekkel.

Szabó Attila elmondta, hogy a héten megtartott tábor programja ismerkedéssel indult, majd az állatvédelmi előadást követően vadaskert- és Természet Háza-látogatással egészült ki, végül pedig rendőrkutyás bemutatóval, lovaskocsikázással, érdekes vendégekkel és egy bőséges ebéddel zárult.

– Idén a rendőrség is csatlakozott hozzánk. Éppen ma tartottak bemutatót, ahol a gyerekek megismerkedhettek a kereső- és elfogókutyákkal, illetve bepillantást nyerhettek a rendőrség munkájába

– részletezte a programot az egyesület vezetője, majd hozzátette: ellátogatott még hozzájuk egy állatorvos, egy kutyakozmetikus, egy NAV-os kábítószerkereső-kutya, illetve balesetmegelőzéssel kapcsolatos rendőrségi bemutatót is láthattak a gyerekek, akik lelkesen tették fel kérdéseiket a szakembereknek.

Ottjártunkkor három vendég tartózkodott a tábor helyszínén: két méhész, akik saját, vadászati célból tartott sólymukat és sasukat hozták el, illetve Nick Árpád Guinness-rekorder erőművész, aki évek óta elkötelezett támogatója és védnöke az Argosnak, és minden lehetőséget megragad, hogy az állatvédelmet széles körben eljuttassa az emberekhez.

Bató Miklós elmondta, mindig is természetszerető volt, majd néhány cikk elolvasása után döntött úgy, kipróbálja, milyen egy különleges madárral együtt gyakorolni a vadászatot. Eleinte héjákat nevelt, jelenleg viszont egy 4 éves sassal osztozik szeretett hobbiján.

– A sastartás rendkívül összetett feladat, hiszen mindig tudatosan, megfontoltan kell viszonyulni az állathoz, nem árt egy lépéssel előtte járni, ha el szeretnénk kerülni a veszélyes sérüléseket.

Ők ugyanis a természetben rivalizálnak a zsákmányért, így minket is könnyedén riválisnak tekinthetnek. Óvatosnak kell lenni, de ha valaki az, hatalmas élmény egy ilyen méltóságteljes állattal együtt múlatni az időt – hangsúlyozta a szakember.

Mint Kulcsár Zoltántól megtudtuk, a sólymokkal nehézkesebb a vadászat, de abban mindenki egyetért, hogy csodálatos állatok. Bár nevük nincs, a jellemzőik alapján könnyedén be tudják azonosítani őket

A gyerekek eleinte félénken, később viszont egyre felszabadultabban vették karjukra a különleges állatokat. A nem mindennapi élményt közös palacsintasütés és fogyasztás követte, majd a tábori oklevél átadását követően szabadfoglalkozás, végül pedig szomorú, közben mégis élménydús, boldog búcsúzással ért véget az 5 napos tábor.

A tábor mottója: Legyél te a falkavezér!

Szabó Attila elmondta, a tábor célja, hogy a gyerekeket arra sarkallja, ne bántsák a kisebbeket és gyengébbeket, hanem segítsenek egymásnak, és fogadják el a másikat akkor is, ha kisebb, vagy másmilyen.

– Van egy tízéves talált, keverék kutyusom, akit a csehfarkasaim mindig megvédenek mindentől. Ezt a szellemiséget igyekszünk átadni a gyerekeknek is – zárta gondolatait Szabó Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában