galériával

2021.06.11. 17:30

Közel 500 millió forintból készült el az új Terápiás Centrum Baján

A felújított bajai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) épületében ünnepélyes átadót tartottak péntek délben, az új Terápiás Centrum elkészülése apropóján. Az intézmény közel 500 millió forintos Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében valósulhatott meg, több mint 1344 négyzetméteren, vadonatúj, modern eszközökkel.

Márton Anna

Péntek délben átadták az új Terápiás Centrumot Baján, a fenntartó Bajai Tankerületi Központ Európai Uniós pályázatának köszönhetően. Az intézmény a súlyos, halmozottan sérült gyerekek és fiatalok mindennapi fejlesztésének színtere lesz ezután. A jövőben a csoportos foglalkozások mellett egyéni terápiák is zajlanak majd az épület falai között.

Az esemény kerekesszékes tánccal kezdődött, melyet az intézmény fejlesztő nevelés-oktatást végző iskolájának tanulói és az értelmileg akadályozott általános iskolások mutattak be.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke köszöntőjében elmondta, hogy folyamatosak az iskolafejlesztések országszerte, így Baján is, továbbá hamarosan kezdődnek a Magyar Falu Program iskolafejlesztési projektjei is.

– A súlyos, halmozottan sérült fiatalok valójában a társadalom legelesettebb rétegét képviselik. Amellett, hogy súlyos, mentális értelmi zavarral küzdenek, ehhez társuló fogyatékosságként hallás-, illetve látássérüléssel, általában agyi eredetű mozgászavarral küzdenek.

Állapotuknál fogva gyakorlatilag 24 órás ellátásra szorulnak, és ez nem csak a gyerekekre, hanem a szülőkre, illetve a családra nézve is nagy terhet ró.

Általánosságban elmondható, hogy a család akkor nyugodt és érzi biztonságban gyermekét, ha ő megkapja a megfelelő intézményi ellátást. A most felépült Terápiás Centrum ezt teljeskörűen, minden fogyatékkal élő gyermek számára biztosítani tudja – mondta el hírportálunknak Jávor Katalin Ilona, a fejlesztő iskolai nevelés-oktatás intézmény vezetője.

– Ma egy vadonatúj terápiás központot adtunk át, de nem a beruházás során nem csupán egy épületről beszélhetünk. A legújabb eszközök is beszerzésre kerültek, amelyek olyan halmozottan fogyatékos gyerekek kezelésére, nevelésére, gyógyítására szolgálnak, ami nem csak szakmai, hanem emberi kötelesség is. Látható, hogy minden négyzetméter azt szolgálja, hogy ezek a gyerekek megfelelő ellátást kaphassanak – mondta Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntjében.

A fejlesztés eredményeként – terápiás fejlesztő eszközökkel, digitális eszközökkel és bútorokkal felszerelt – négy csoportszoba, két egyéni fejlesztőszoba, terápiásszobák és tornaszobák létesültek a szükséges kiszolgálóegységekkel együtt. Az új épület tereit gyermekbarát, a nemzeti és helyi sajátosságok figyelembevételével készült színes falfestmények díszítik, mintegy 200 négyzetméter falfelületen, amelyek barátságosabbá teszik az épület belső tereit a tanulók számára.

Baján, az elmúlt években több mint 3,8 milliárd forintot fordíthattak infrastrukturális beruházásokra, illetve 515 millió forintnál is többet a módszertani programokra.

– Országosan 110 projektre eredetileg 61 milliárd forint állt rendelkezésre, ami mára jelenleg 81 milliárd forintos fejlesztést jelent. Ezek közül mind elindult, ha még nem is készült el – tette hozzá Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában