FÜLÖPSZÁLLÁS / galériával

2021.06.13. 13:31

Kiemelkedő sikert értek el a Kígyósi Csárda szakácsai

Sikeresen vette az akadályt a Magyarország étele 2021 szakácsverseny döntőjében Bódis Bence és Balog Martin, a Kígyósi Csárda két szakácsa. A két fiatalember vadételével a harmadik helyet vívta ki a rendkívül erős mezőnyben. A csárda ifjú reménységei, Karsai Ádám és Virágh Dorka aranyérmes lett június 5-én Felcsúton, a tanulók versenyében.

Gulyás Sándor

Magyarország étele veseny Fülöpszállás Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Csepregi Zoltán 2021/06/09

Negyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai partnerségével. A rangos szakmai megméretésre négy ország harminchárom csapata jelentkezett, közöttük a Kígyósi Csárda két szakácsa, Bódis Bence és Balog Martin.

– Az elődöntőben előre elkészített étellel kellett neveznünk. A kiírásnak megfelelően beszereztük az alapanyagokat és nekifogtunk a tervezésnek – mondta Balog Martin. – A fogás legfeljebb öt elemből állhatott, vadhúst, Naszálytej-Fittej írót, valamint bármely Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket kellett tartalmaznia.

Az étel megválasztása és összeállítása mellett nagy hangsúlyt fektettünk a megjelenésre, tálalásra.

Szponzorainknak köszönhetően mindenünk megvolt a zavartalan felkészüléshez. A döntőben már „élesben” kellett bizonyítanunk. Négy óránk volt arra, hogy az előre meghatározott alapanyagokból és mennyiségből húsz adagot állítsunk elő, ebből nyolc adagot kitálaljunk az előre elkészített tányérra. A fennmaradó mennyiséget pedig falatkánként kellett szervíroznunk a vendégek számára.

A verseny zsűritagjai országosan elismert szakemberek voltak, akik napi munkájuk során is öregbítik a magyar konyha hírnevét. Az elnöki tisztet Varga Károly olimpiai és világbajnok mesterszakács, a Kígyósi Csárda séfje töltötte be. A tizenkét hazai és az erdélyi, délvidéki, felvidéki magyar csapatok ételeikben egyesítették a hagyományt, az újdonságot, a lelkesedést a magas szintű szakmai tudást.

Fotó: Csepregi Zoltán

– A döntőben, hasonlóképpen, mint az elődöntőben a Gimesi muflongerincfilé nevű ételünket készítettük el. A hús mellé zila formájú puliszkát tettünk, melyet kecskesajtos vajmártással töltöttünk meg. Ízesítéshez medvehagymát, petrezselyemzöldet, újhagymát, fokhagymát használtunk. A tányérra került egy sárga róka-, vargánya-, kucsmagombát tartalmazó hús pressz, amit fekete erdei mangalica sonkába tekertünk bele, illetve egy kápia paprikás, zöldbabos palacsintatészta volt közte, mindez egy zöldfűszeres morzsába volt beleforgatva. A gondos gyakorlásnak és előkészítésnek köszönhetően minden jól ment, de a tumultus miatt nem igazán jöttünk ki jól az időben, így nem tudtuk azt a minőséget hozni, amit gyakorlás közben. Összességében elégedettek vagyunk, hiszen ez volt az első versenyünk. Jövőre ismét megpróbáljuk, de akkor már a fődíjért megyünk – összegzett Bódis Bence és Balog Martin.

Felcsúton a vendéglátóipari iskolák is versenybe szálltak, nekik ötfogásos menüsort kellett elkészíteniük, kizárólag magyar alapanyagokból, ám a modern gasztronómiai szellemiséggel áthatott tálalásban és formában. A mezőnybe a Kígyósi Csárda reménységei, Karsai Ádám és Virágh Dorka benevezett.

– A tervezéshez márciusban fogtunk hozzá, majd hosszas gyakorlás után született meg a végeredmény, az ötfogásos gourmet menü. Az ihletet a természetből merítettük, melynek színeit próbáltuk belecsempészni az ételsorba. A versenykiírásnak megfelelően a menüt itthon késztettük el, amit leaszpikoltunk, levasaltunk, az apróbb elemek, a díszítés a helyszínen került a tányérra. Munkánkat a zsűri arany fokozattal jutalmazta – mesélte büszkén Ádám és Dorka.

Balról jobbra: Balog Martin, Karsai Ádám, Virágh Dorka, Bódis Bence. Mind a négyen éremmel tértek haza Felcsútról
Fotó: Gulyás Sándor

A tulajdonos nagyon büszke

Nagy figyelmet fordítunk tanulóink továbbképzésére, akik kiváló szakembereink keze alatt sajátítják el a szakma mesterfogásait. Felkészültségüket példázza a Felcsúton elért eredmény. Rendkívül büszke vagyok szakácsaink, Bence és Martin harmadik helyére. Még fiatalok, tehát van mit tanulniuk, hiszen ha rutinosabbak lettek volna, közelebb kerülnek a dobogó legmagasabb fokához – mondta Hodován László, a Kígyósi Csárda tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában