galériával

2021.06.15. 11:20

Kerékpáros ügyességi pályát avattak Lakiteleken

A helyi fiatalok örömére kerékpáros ügyességi pályát építettek a község Béke utcai parkjában.

Vajda Piroska

Az új úgynevezett pumptrack-pálya ünnepélyes átadását hétfőn tartották. Az esemény vendége volt Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki köszöntőjében arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok szerint, a már megépült bringaparkok legtöbbször a fiatalok találkozási pontjává válnak, hiszen jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy bandáznak, bemutassák egymásnak kerékpáros trükkjeiket. A kormánybiztos bízik abban, hogy ezzel a programmal is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon a fiatalok többet mozogjanak, többet sportoljanak, és hogy egészségesebben éljenek.

Révész Máriusz arról is beszámolt, hogy az elmúlt két évben 62 bringa- és 7 görkoripark pálya megépítését támogatták. A lakiteleki önkormányzat is a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség pályázatán nyerte el a támogatást. Ugyanakkor a szövetség szakmai segítséget is nyújtott ahhoz, hogy a pálya az előírásoknak megfelelően épüljön meg.

Madari Róbert polgármestertől megtudtuk, a 15 millió forintból megvalósult ügyességi pálya kivitelezésére az önkormányzat a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség által kiírt pályázaton 7,2 millió forintos támogatást nyert. Hozzátette: a most megvalósult fejlesztés lehetőséget biztosít minden BMX-es, görkorcsolyás, rolleres számára, hogy kipróbálja tudását, gyakoroljon, versenyekre felkészüljön. A pálya – a pályázati kiírásnak megfelelően – versenyek rendezésére is alkalmas, így a jövőben Lakitelek is részt vehet az ilyen típusú versenyek megszervezésében és lebonyolításában – részletezte a településvezető. Madari Róbert hangsúlyozta, a fejlesztésnek köszönhetően egy izgalmas új sportolási lehetőséggel gazdagodott a település, ami hozzájárul ahhoz, hogy a lakitelekiek hasznosan, egészségesen, a szabadban sportolva tölthessék el szabadidejüket.

 

Nem tekerni, hanem pumpálni kell

A pumptrack, avagy pumpapálya egy egészen új keletű sport, ahol a pályán egyfajta pumpáló mozgást kell végezni a testünkkel, így hajtva a kerékpárt a pálya kialakításának köszönhetően, lehetőleg tekerés nélkül. A pumptrack igazi térhódítását a kétezres évek elején kezdte nyugaton, majd néhány éve hazánkban is megjelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában