turizmus

2021.06.10. 11:28

Kalandtúra várja a fiatalokat Kiskunfélegyházán

Az osztálykirándulásokra készülő környékbeli iskolákat szeretné megszólítani a kiskunfélegyházi Tourin­form-iroda egy összeállítással, melyben a város látnivalóit, programlehetőségeit gyűjtötték egy csokorba és juttatták el az intézményekhez. Hogy mit is tartalmaz ez a kínálat, arról Olasz Anita irodavezető számolt be hírportálunknak.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Nem kell feltétlenül az ország másik végébe utazni, ha látnivalókban, programokban gazdag kirándulásra vágyunk. Bács-Kiskun megye harmadik legnagyobb városa, Kiskunfélegyháza is számos lehetőséget kínál – vélekedett Olasz Anita, a Tourinform-iroda vezetője. Elmondta, az elmúlt években komoly fejlődésen ment keresztül Kiskunfélegyháza, amely mára egy 21. századi, modern városközponttal várja a látogatókat.

A főtér arculatát meghatározó évszázados épületek új környezetet kaptak, és a közterek igényes felújítása mellett a zöldfelületek is megújultak, színpompás virágoskertek övezik a városi séták helyszíneit. Az Ótemplom előtti téren pedig Bács-Kiskun megyében egyedülálló szökőkút épült, amely félóránként látványos vízi programot játszik – részletezte az irodavezető. Hangsúlyozta, kihagyhatatlan látnivaló az Európa-szerte páratlan „ligetös” platánfasor a város főutcáján. Séta közben pedig neves épületeket, szobrokat, csodás tereket, világ­bajnok cukrászatot találhat a látogató.

– Városunk mindig fontosnak tartotta a kulturális értékek megőrzését, ezért Kiskunfélegyházán számos helyszín hirdeti Petőfi és Móra emlékét. Érdemes tehát ellátogatni a város két híres szülöttének emlékházába is.

A belváros központi ékessége a páratlan szépségű, 110 éves, szecessziós stílusú városháza, melynek korabeli bútorokkal berendezett díszterme a múlt századba repíti vissza a látogatót.

Ugyanakkor a Kiskun Múzeum is rengeteg titkot rejt magában: ilyen például az országosan egyedülálló börtönmúzeum vagy az utolsó fennmaradt alulhajtós szélmalom. De számos érdekességet tartogat a régészeti kiállítás, a kőzetgyűjtemény, a fegyverkiállítás, a híradástechnika-történeti kiállítás, vagy Magyari Béla űrhajós emlékkiállítása is – sorolta az irodavezető, aki a gyerekek számára kifejezetten ajánlja a kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokat, melyek óvodásoknak, általános, valamint középiskolás diákoknak egyaránt aktív kikapcsolódást kínálnak, támogatva az irodalmi, történelmi és néprajzi ismereteik elmélyítését.

Mindezek mellett a múzeum munkatársai tematikus városi sétákkal is segítik Félegyháza értékeinek megismerését.

A Félegyházi Kalandtúra nagyon népszerű a kirándulók körében
Fotó: Vajda Piroska

Olasz Anita azt is elmondta, hogy Kiskunfélegyházán már két helyszínen is – a Kiskun Múzeumban és a Móra Ferenc Művelődési Központ pincéjében – lehetőség van a szabadulószobákban való csapatépítő kikapcsolódásra. Mindkét helyen a nyomozás és a kreativitás terén teszik próbára a bátor jelentkezőket.

A szórakozás mellett ezek a programok alapvetően nevelési célokat szolgálnak, a bűnmegelőzés, a helyes internethasználat, valamint a droghasználat témákban

– részletezte a Tourinform-iroda vezetője, aki a Félegyházi Kalandtúra néven indult játékos interaktív városfelfedező programot is szívesen ajánlja mindenkinek.

Mint mondta, a Tourinform-irodában megtalálható, térképet és rejtvényt tartalmazó kiadvány segítségével önállóan fedezhetik fel a kirándulók a belváros nevezetességeit. Miután sikeresen megtalálták a kiadványban feltett kérdésekre a választ, a helyes megoldásért oklevelet és jutalmat vehetnek át a Tourinform-irodában.

Olasz Anita végezetül Kiskunfélegyháza legújabb attrakciójára, az ingyenes mobiltelefonos alkalmazásra hívta fel a figyelmet, melynek segítségével mindenki számára elérhető a virtuális idegenvezetés. A Mesél a város elnevezésű program Félegyháza fontos látványosságainak történetét meséli el jelenleg 20, hamarosan pedig több mint 50 helyszínen kihelyezett QR-kód segítségével.

Olasz Anita a gyurgyalagfészkelő telepen mutatja be a QR-kódok használatát
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában