dominika / kecskemét

2021.06.05. 06:55

Herczeg-Kis Bálint az Exatlon harmadik évadának férfi győztese

113 versenynap után, pénteken véget ért az Exatlon harmadik évada, melynek női és férfi győztese is a Kihívók közül került ki, utóbbi a kecskeméti gimnazista, Herczeg-Kis Bálint személyében.

Morva Daniella

December végén kezdődött, egy nappal ezelőtt pedig végleg lezárult a TV2-n futó sport-reality harmadik évada. Küzdelmes, sérülésekkel teli, szomorú és boldog, dühítő és megnyugtató, reményt keltő és reményvesztett, szívet melengető és szívfacsaró – ez mind jellemezte az Exatlon Hungary 2021-et.

Az Exatlon mögött immáron három évad és több mint 300 epizód áll. Győztesként az első évben egy Kihívót, tavaly pedig egy Bajnok-nőt és egy Kihívó-fiút kiálthattak ki, míg az idei évad mindkét nyertese a Kihívó csapatból került ki. A női trófeát Szente Gréti, a férfit pedig az a műsorba 18 éves gimnazistaként érkezett fiú vihette haza, aki a Dominikán töltött közel fél év alatt nemhogy felnőtté, de egy egész ország példaképévé vált.

Herczeg-Kis Bálint az Exatlon idei évadának férfi győztese!

Mérföldkövek

December 29. Hétfőn elrajtolt az Exatlon Hungary harmadik szériája a TV2-n. A kecskeméti gimnazista, Herczeg-Kis Bálint remekelt az első versenynapon. Bővebben...

Január 2. Tökéletesen teljesítette az első három exatlonos napját Herczeg-Kis Bálint. A végjátékban Somhegyi Krisztiánnak, a medáljátékban pedig Móricz Dánielnek sikerült őt legyőznie, de hiába konstatálta örömmel a Bajnok csapat, hogy Bálint sem verhetetlen, ennek ellenére is ő zárta a legjobb statisztikával a hetet. Bővebben...

Január 9. Bár még csak két hét telt el, lassan hozzászokunk a gondolathoz, hogy a Kihívók egyik kiválósága, a kecskeméti exatlonista, Herczeg-Kis Bálint szinte minden nap brillírozik. Az első hetet kis híján veretlenül zárta, ám a második héten még ezt a teljesítményt is sikerült felülmúlnia. Bővebben...

Január 27. Az Exatlon versenyzői az ötödik héten olyan nyereményért küzdhettek, amelyet nem lehet medálokban vagy karibi élményekben mérni. A Kihívók egy emberként harcoltak magukért, de legfőképp a 18 éves, kecskeméti kiválóságukért, Herczeg-Kis Bálintért. Bővebben...

Január 30. A medálverseny döntőjét egy hajszállal, de 2-0-ra végül Herczeg-Kis Bálint nyerte Somhegyi Krisztián ellen, ami talán már meg sem lep minket, hiszen az öt hétből ez volt a harmadik, amikor az ő nyakába került a medál. Sajnos Buzás Dorottya versenyben maradása érdekében kettőt elhasznált a negyedik héten, így jelenleg csak egy érmével büszkélkedhet, de végeredményben elmondható: eddig ő a legeredményesebb a medáljátékokon. Bővebben...

Március 3. Több, mint két hónappal ezelőtt kezdődött el a TV2-n futó sport-reality, az Exatlon harmadik évada, melynek kezdőcsapatában köszönthettünk egy kecskeméti játékost is, Herczeg-Kis Bálint személyében. A fiatal gimnazista azóta megélt számos jót és rosszat, de a szíve továbbra is viszi előre, ezt pedig most üzenet formájában adta tudtára szerelmének. Bővebben...

Március 15. Az első héttől kezdve egyértelmű, hogy a 18 éves kecskeméti gimnazista, Herczeg-Kis Bálint remekül teljesít és akár a győzelemre is esélyes lehet. Megérdemelten tudhatja magáénak a TV2-n futó sport-reality idei ezredik futamának győzelmét. Bővebben...

Március 26. Csütörtökön az Exatlon történetében először sikerült legyőznie Magyarországnak Mexikót. Az egész „magyar válogatott” brillírozott, de a kecskeméti Herczeg-Kis Bálint teljesítménye külön említést érdemel. Bővebben...

Május 15. 15 nappal a vége előtt drámai fordulatok írták át az Exatlon papírformáját. Somhegyi Krisztián és Virág Andris távozott, Herczeg-Kis Bálint pedig bekerült a legjobb négy közé. Bővebben...

Május 21. Csütörtökön fordulóponthoz érkezett az Exatlon harmadik évada: elkezdődött az egyéni játék, és nem is akárhogyan! Már az első nap pénznyereményért küzdhettek a versenyzők. Bővebben...

Május 22. Kezdetét vette az egyéni játék az Exatlon harmadik évadában, a vége előtt azonban még gyorsan kifaggattuk Herczeg-Kis Bálint barátnőjét. Tudni szerettük volna, miből fakad a töretlen lendület, hogy valódi-e az igaz és emberi szív, és milyen a való élet, amikor Bálint nem az Exatlon-pályákon harcol. Bővebben...

Június 2. Herczeg-Kis Bálint Exatlonban töltött pillanataiból aligha lehet kiragadni egyet-egyet, hiszen a kecskeméti gimnazista hétről hétre bizonyított, mindig tudott egy már tőle megszokott, mégis bravúros lépést tenni a végső cél felé. Az elmúlt néhány hónap eredményességét támasztja alá a keddi versenynap is, amelynek végén eldőlt: Herczeg-Kis Bálint biztos résztvevője lesz a harmadik évad döntőjének. Bővebben...

A 113. versenynap

Azt követően, hogy csütörtökön Buzás Dorottya elveszítette a harcot Szente Gréti ellen, a döntő résztvevői ketten maradtak. Herczeg-Kis Bálint jó barátjával, Wald Ákossal vágott neki az utolsó versenynapnak, aki méltó ellenfele volt a végső összecsapásban.

A döntő előtt a két játékos felidézte kettejük, és csapatuk közösen megszerzett élményeit, hiszen a kőkemény verseny mellett mindig maradt idejük egy kevés bohóckodásra. Visszaemlékeztek a szomorú pillanatokra is, majd konstatálták: szerencsések, hogy mindvégig ott voltak egymásnak.

A két döntős többször kiemelte, örülnek, hogy ők ülnek ma itt, hiszen mindvégig ez volt a céljuk, egymással szerettek volna versenyezni a végén.

– Nem kis meló volt benne, hatalmasakat küzdöttünk, és király, hogy döntőzhetünk ma egyet

– foglalta össze gondolatait Bálint, mire Ákos megjegyezte: „adjunk ki magunkból ma mindent, ne tartalékoljunk!”

– Szerintem egy kisebb álmunk vált azzal valóra, hogy együtt döntőzhetünk, és egy méltó megkoronázása ennek a hosszú kalandnak. Várom már, hogy megvívjuk ezt a végső, utolsó csatát – tette hozzá a kecskeméti versenyző.

Bálint elmondta továbbá, egyáltalán nem bánta meg, hogy jelentkezett a versenybe. Eleinte izgult, hogy mi fog történni, de már az első napon olyan élményeket szerzett, amelyeket sosem fog elfelejteni. Itt első sorban a helikopterből való kiugrásra utalt.

– Úgy érzem, hogy amikor bejöttem, akkor tényleg egy kicsit tapasztalatlanabb gyerek voltam, és itt szépen lassan egyre nagyobb lettem, és egyre több mindent tudok felnőttként felfogni. Nagyon sok újat tanultam a többiektől, a csapatomtól.

Szerintem teljesen más emberként térek haza, bár nyilván az alapokban ugyanaz maradok, csak egy kicsit érettebb lettem

– fejtette ki Bálint.

– Nagyon sokszor hullámzó volt számomra ez a verseny, volt, hogy nagyon gyorsan teltek a napok és akkor kicsit fellélegeztem, hogy azért csak közeledünk a vége felé. Volt hogy nagyon lassan telt, és akkor nagyon hiányoztak a szeretteim. Volt pár pillanat, amikor legszívesebben otthon lettem volna, de tudtam, hogy itt a helyem és ki kell tartanom a végéig. Nagyon sok esetben hatalmas erőt adott nekem az, hogyha a szeretteimre gondoltam. Sokszor elképzeltem, hogy milyen lenne, ha itt lenne a barátnőm, és hogy miket mondana. Ez mindig átlendített a nehéz pontokon. Most már itt vagyunk a végén, egy lépésre állok attól, hogy megint a családom mellett legyek, ami elképesztő érzés – tette hozzá.

Bálint elmondta, azért jött az Exatlonba, hogy a végsőkig harcoljon és a végén felálljon a dobogó legfelső fokára.

Szeretne egy kisbuszt, amelynek átalakítja a hátulját szobának, és amellyel bejárhatja Európát a barátnőjével, de legalábbis elmehetnek egy hatalmasat nyaralni.

– Szerintem ez eszméletlen kaland lenne, és ezért mindent meg fogok tenni, hiszen most már sehova nem kell tartalékolnom, csak oda kell állni és küzdeni egy hatalmas utolsót – tette hozzá.

A két versenyző izgatottan vágott neki a Bálint által választott Arany pályának, ahol csapattársaik és korábbi ellenfeleik mellett a női trófeát már magáénak tudható Szente Gréti várta őket.

– Szerintem izgalmas meccseket fogunk hozni. Van egy olyan megérzésem, hogy másodpercek fognak mindig dönteni, de szerintem ez így a szép – kezdte Bálint.

A 19 éves versenyző magabiztosan indított és mind az öt futam alatt legyőzhetetlennek bizonyult.

– Áki egy méltó ellenfél, és most is látszott, hogy fej-fej mellett jövünk végig. Én se mernék fogadni magamra, de ha lenne rá lehetőség, mégis magamra fogadnék, mert elhiszem, hogy meg tudom csinálni. Nem nagyon éreztem még olyat, mint most a rajtnál. Teljesen más, de nagyon jó érzés így futni – mondta Gelencsér Timinek az első futam után Bálint.

A fiatal versenyző győzelmi esélyeit sem a Kihívók, sem a Bajnokok nem firtatták, többen viszont úgy érezték, Ákosnak nagyobb szüksége van a segítségre, ezért őt bátorították. Aki azonban Bálintot mindvégig erő felett támogatta a döntő alatt, az éppen korábbi ellenfele, Virág Andris volt, de többek között Kőnig Anna is mellette tette le a voksát.

Az Arany pálya szettgyőztese hibátlan teljesítménnyel, 5-0-s eredménnyel végül Herczeg-Kis Bálint lett.

– Minden egyes ponthoz úgy álltam oda, hogy most ezt kell megnyerni, és semmi más nem érdekel. Szerintem ez a tudatosság vitt előre. Utólag magamat is megleptem, hogy ezt ilyen magabiztosan sikerült hozni, de öt hónapig edződtem, hogy most így tudjak itt állni – fejtette ki Bálint.

Az Ákos által választott pálya a Bánya volt, amely Bálint egyik kedvenc pályája is, ugyanakkor tudta, hogy ellenfele gyorsabb rajta, ezért döntött korábban az Arany pálya mellett. Annak ellenére, hogy tudta, Ákos rendkívül gyors a Bánya pályán, Bálint eltökélt szándéka volt a második felvonással lezárni a döntőt.

– Egyelőre elég fura, hogy öt hónap után talán utoljára lépünk ki a villa ajtaján, mert azért csak hónapokig az otthonunk volt. Lezáródik most egy fejezet, aminek élveztem minden pillanatát, és szerintem méltó módon fejezzük be – foglalta össze gondolatait a távozáskor Bálint.

– Jelenleg se hiszem el, hogy itt állok a döntőben, mert tényleg nagyon szerettem volna már idejönni évek óta. Örülök, hogy végül közös nevezőre jutottunk a szüleimmel, és eljöhettem. Mindenféleképpen megérte, mert szerintem már most nyertünk mindannyian.

Gyönyörű emlékeket éltünk meg itt együtt, és biztos vagyok benne, hogy még az unokáimnak is sokáig fogom mesélni az itt szerzett emlékeket és kalandokat. Alakuljon akárhogy is ez a nap, biztos vagyok benne, hogy szép vége lesz

– fejtette ki Bálint Palik Lászlónak a pódiumon állva.

Mindkét versenyző magabiztosan kezdte meg az első futamot a Bánya pályán, ám hiába bizonyult gyorsabbnak Ákos, a pontot végül Bálint húzta be. A fiatal versenyző elmondta, örül, hogy sikerült elsőként nyernie, hiszen szerinte mindig sokat jelent mentálisan, hogy kié lesz az első pont.

A második futamot Ákos behúzta ugyan, de a harmadikkal Bálint újra átvette a vezetést. A negyedik kört egy hajszállal Ákos nyerte, majd 2-2-nél célfotó következett. Az ötödik futamból végül Bálint került ki győztesként, ezzel 3-2-re alakítva az eredményt, a következő körben pedig behúzta a negyedik pontját is. A hetedik futamból Ákos került ki győztesként. Az eredménytábla ekkor 4-3-at mutatott.

A nyolcadik futammal eldőlt: Herczeg-Kis Bálint az Exatlon Hungary 2021 férfi győztese!

A 19 éves gimnazista emberfeletti munkával és teljesítménnyel, több mint 65%-os, állandó legjobb statisztikával, 113 versenynappal a háta mögött az idei széria legstabilabb versenyzője és megérdemelt győztese.

– Őszintén szólva, az első nap már úgy jöttem ide, hogy itt szeretnék állni a végén és én szeretnék lenni a győztes, viszont a tengerparti pályán, pár nappal ezelőtt hittem el először, hogy ez tényleg lehetséges. Addig bennem volt az, hogy elbukhatok a végén, de ott tényleg valami átkapcsolt és ott éreztem rá igazán, hogy hogyan is kell itt futni az Exatlonban. Áki ma nem hagyta könnyen és brutális, amit itt a pályán csinált. Tepertem utána, ahogy tudtam, de lehetetlen utolérni. Bebizonyította nagyon sokszor, hogy mire képes a pályán, a világ legjobbját, Heliudot is otthagyta kétszer is. Szerintem azért gyönyörű ez a pillanat, mert egy ilyen ellenféllel vívhattam meg ezt a csatát.

Nagyon örülök, hogy itt voltam,

gyönyörű pillanatokat éltem meg

– öntötte szavakba gondolatait Bálint.

A TV sport-realityje 1982 versenyfutammal, 113 versenynappal és két Kihívó-győztessel, június 4-én ezzel lezárta idei évadát.

Fotók: TV2

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában