galériával

2021.06.13. 14:18

Felújították a hős katonák emlékhelyét Halason

Közösségi összefogással, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségétől és vállalkozói támogatásból teljesen felújították a kiskunhalasi alsóvárosi katolikus temetőben lévő II. világháborús katonai emlékhelyet.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A kiskunhalasi székhelyű Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület ápolja és gondozza több mint két évtizede a hősi halált halt katonák nyughelyét a katolikus temetőben.

– A második világháború frontja 1944. október 20 és 23 között haladt át a városon, Kiskunhalas ebben az időben számított hadműveleti területnek. A magyar csapatok a folyamatos visszavonulás során 1944. október 23-án feladták a város védelmét. Ezt követően a szovjet csapatok bevonultak Kiskunhalasra – emlékeztetett beszédében Juhász József nyugállományú honvéd ezredes. Elmondta, hogy a mai ismeretek szerint a temetőben a harcok idején és az ezt követő időben 85 magyar, 3 német és egy külön temetői szektorban 69 orosz, valamint a városban lévő izraelita temetőben további 8 szovjet katonát helyeztek végső nyugalomra.

A város felkérésére 1948-ban a római katolikus temetőben Kiss József kőfaragó mester elkészítette a második világháború időszakában Kiskunhalason és a térségében hősi halált halt katonák emlékkeresztjét. Az emlékkereszt oldalain az elesett ismert katonák nevei vannak felvésve és mellette összesen 21 ismeretlen katonának állít emléket. 2000-ben a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület Elnökségének kezdeményezésére, a halasi önkormányzat, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával felújította az katonai parcellát, amely mostanra újabb felújításra szorult.

Pályázati forrásból a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének támogatásával és jelentős vállalkozói segítséggel, valamint az egyesületi tagok és a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumának rendészeti tagozatos diákjainak önkéntes munkájának köszönhetően mostanra ismét megújult a hősi halottak emlékhelye.

Felújították az emlékkeresztet, az elkorhadt fejfákat és az elrozsdásodott névtáblákat újakra cserélték, valamint kitakarították a teljes parcellát.

A felújítás záró eseményeként ünnepélyes keretek között katonai tiszteletadással adták át megújult katonai emlékhelyet, az ünnepségen a kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola diákjai működtek közre, a megemlékezés résztvevői koszorúkat és virágokat helyeztek el a kőkereszt talapzatánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában